Cuba: zomerse elektriciteitsonderbrekingen zijn voorbij

Hugo Chávez hielp Cuba zijn energieproblemen oplossen


 

Redactie buitenland

De dagelijkse elektriciteitsstoringen, die ellende betekenden voor het leven van de Cubanen en verwoestingen aan de economie toebrachten, zijn gestopt. Cuba heeft, sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991, te lijden gehad van een economische crisis. (Aanzienlijk versterkt door een Amerikaanse blokkade, red. M.)

De zeven oudere oliegestookte energie-installaties op Cuba kunnen ongeveer 2700 megawatt produceren, maar werken slechts met 60 procent van hun capaciteit door onderbrekingen en onderhoudsbeurten. Meer dan tien jaar hebben de installaties op, ter plaatse geproduceerde, hoge-zwavelolie gelopen die het materieel verstopte en beschadigde. Gedurende de afgelopen vijf jaar dwong een gebrek aan vermogen het land om ongeveer 200 fabrieken te sluiten en andere noodmaatregelen te treffen in de zomer.

Yadira Garcia, minister van Basisindustrie, deelde het parlement mee dat een programma van 1 miljard dollar, om honderden grote generatoren met het energienet te verbinden, betekende dat er 1000 megawatt meer vermogen beschikbaar is voor de zomerperiode, als de stroompieken plaatsvinden.

"In minder dan acht maanden zijn de voorwaarden gerealiseerd die garanderen dat er geen elektriciteitsonderbrekingen in ons land zullen plaatsvinden als gevolg van gebrek aan productiecapaciteit", zei de minister. Tijdens de tropische maanden, van mei tot en met augustus, zetten de bewoners van dit tropische communistische eiland ventilatoren en airconditioningsapparaten aan en de studenten, die vakantie hebben, kijken televisie en luisteren naar muziek.

Vorig jaar zomer verstoorden de lange dagelijkse elektriciteitsstoringen de vakanties omdat de Cubanen muggen moesten bestrijden in de hitte en de duisternis, jonge mensen konden zich niet goed vermaken en het water werd niet opgepompt. Er werden kleine uitbarstingen van ontevredenheid gemeld over het hele land.

Eerlijk gefinancierde Venezolaanse olie van de bondgenoot van Fidel Castro, president Hugo Chávez, 2 miljard dollar verhoging van de opbrengsten van de export van diensten, hoofdzakelijk naar Venezuela, en betaalbare Chinese kredieten hielpen Cuba de crisis te overwinnen. Fidel Castro, de Cubaanse president, heeft de verantwoordelijkheid genomen voor wat hij een "energierevolutie" noemt die het unieke gebruik van generatoren, een revisie van het energienet en de vervanging van miljoenen oude huishoudelijke apparaten door efficiëntere Chinese producten omvat.

Bron: Reuters via Al Jazeera, 12-6-2006, vert. wvdk. http://english.aljazeera.net/NR/exeres/6FADFF84-833D-491D-9C65-C50095D5804A.htm

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019