Snelle reactiemacht NAVO binnenkort inzetbaar

Militarisering volgens westers model gaat gewoon door


De Hoop Scheffer staat schaamteloos te liegen. De NAVO treedt steeds openlijker op als gewapende arm van het westerse kapitaal.  

Wil van der Klift

De snelle reactiemacht van de NAVO is binnenkort inzetbaar, meldde secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer op donderdag 22 juni jl. tijdens een grote oefening van de NATO Response Force (NRF). "De NRF (25.000 man) toont de nieuwe NAVO: snel ter plaatse op strategische afstanden. Het past bij onze transformatie van Koude Oorlog-legers naar de moderne missies van de 21e eeuw".

Het agressieve militaire bondgenootschap streeft naar 1 oktober als startdatum voor de eigen troepenmacht. De trans-Atlantische samenwerking is dan weer een stap verder. De Hoop Scheffer wilde nog niet vooruitlopen op mogelijke inzet van de troepenmacht bij bijvoorbeeld de problemen in Afrika. "We hebben niet de ambitie om de politieman van de wereld te worden", zei de oud-minister. Je vraagt je af wat dan wel de ambitie is. "Maar we oefenen nu niet voor niets in Afrika. Als je een NRF hebt, moet je haar niet op de plank laten liggen. Dan zou ze stoffig worden. Maar we moeten de troepenmacht ook niet gebruiken alleen maar omdat we haar hebben." De troepenmacht is opgebouwd uit wisselende bijdragen van NAVO-landen. De formatie voor komend najaar is nog niet helemaal bezet: NAVO-generaal James Jones is echter vol vertrouwen dat hij nog wat benodigde logistieke troepen krijgt toegezegd. Doel is dat ook niet-deelnemende landen gaan betalen aan operaties.

Bron: Wanadoo, 23-6-2006)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019