Rusland gevraagd om top op Cuba van NAM als waarnemer bij te wonen


 


Ministeriële Bijeenkomst van het Coördinatie Bureau van de NAM (Beweging van Ongebonden Landen) in Putrajaya even buiten Kuala Lumpur, 29 mei 2006. (Foto: REUTERS/Bernama)  

Redactie buitenland

Rusland is verzocht om als waarnemer de top bij te wonen van de NAM (Non-Aligned Movement/Beweging van niet-gebonden landen) die tot doel heeft om nationale onafhankelijkheid te bevorderen en kolonialisme en imperialisme te bestrijden, meldde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken op vrijdag 16 juni jl.

Het ministerie zei dat de uitnodiging om deel te nemen aan de top van de NAM in Havana, die 100 naties verenigt, was overhandigd aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken Alexander Yakovenko door de Cubaanse ambassadeur in Rusland Jorge Marti Martinez. Het ministerie zei dat Yakovenko het belang van de NAM in het huidige systeem van internationale relaties had benadrukt.

"Rusland zoekt nauwe samenwerking met de NAM op het niveau van bilaterale relaties, evenals binnen de Verenigde Naties", meldde het ministerie. De NAM werd in 1961 opgericht en hield zijn laatste top in 2003 in Kuala Lumpur. Maleisië zit de beweging momenteel voor, maar zal dat binnenkort aan Cuba overdragen, op tijd om een top in september voor te zitten.

Bron: Novosti, Russisch Informatie Agentschap, 16-6-2006, vert. wvdk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019