Taliban herovert Afghaanse harten

In het zuiden van Afghanistan staan de Taliban op het punt de plaatselijke bevolking voor zich te winnen. Dat zegt de Senlis Council, een Europese denktank die nauw samenwerkt met de Afghaanse boerenbevolking over het hele land, in een nieuw rapport. "De perceptie bij de Afghaanse bevolking is veranderd", zegt Emmanuel Reinert, hoofd van de Senlis Council. "Ze zien de Taliban als aanvaardbaar." In de opiumstreek bij uitstek, Helmand, steunt bijna tachtig procent van de bevolking de Taliban, zo stelt het onderzoek vast. De steun voor en het vertrouwen in de internationale troepenmacht is totaal ineengestort door de strijd tegen de opiumteelt - die boeren hun inkomen ontneemt - en het doden van burgers tijdens militaire operaties. De Afghanen voelen zich in de steek gelaten. De Taliban zijn volgens Reinert ook beter georganiseerd. "De aanvallen zijn nu dagelijkse kost. Het aantal zelfmoordaanslagen is gestegen van 5 in 2001 tot 21 in het eerste semester van dit jaar. En de Taliban gebruiken nu gesofisticeerde terreurtechnieken, bijvoorbeeld op het vlak van explosieven." Waarschijnlijk worden ze daartoe gesteund vanuit Pakistan. Reinert: "Helmand is een vroege waarschuwing van hoe heel Afghanistan er zal uitzien als er de komende maanden geen radicaal andere koers wordt gevolgd." (IPS, 6/10-6-2006)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019