Bijdrage Alejandro de Mello tijdens NCPN-verkiezingsconferentie


 


 


Een Afghaanse vrouw, gekleed in burqa, bedelt naast haar slapende kinderen in een straat in Kabul op vrijdag 18 augustus 2006. Na een bezetting van zo'n vijf jaar hebben dood, afbraak en armoede de overhand in bezet Afghanistan, ondanks miljarden dollars die daar naar verluid zijn besteed (AP Foto/Rodrigo Abd).  

Uitgesproken op 26 augustus jl. in Amsterdam.

Tijdens de conferentie werd besloten alles op alles te zetten om de organisatorische en financiële belemmeringen te overwinnen om aan de verkiezingen deel te kunnen nemen. Tijdens een binnenkort te houden partijbestuurszitting zal het definitieve besluit worden genomen. Alejandro de Mello is tot lijsttrekker verkozen tijdens de verkiezingsconferentie. Het partijbestuur zal ook de definitieve lijst vaststellen.

Beste kameraden,

Tijdens deze conferentie zullen zaken aan de orde komen van politieke, organisatorische en financiële aard ten einde een antwoord te kunnen geven op de vraag of wij moeten meedoen aan de Tweede-Kamerverkiezingen van 22 november van dit jaar. Het congres heeft de deelnemers aan deze conferentie de opdracht gegeven om de voorwaarden vast te stellen.

Over de financiële en organisatorische aspecten ervan zal kameraad Job Pruijser een uiteenzetting geven.

Ik begin met een aantal politieke aspecten van deze kwestie.

Ter illustratie:

Deze strijd wordt op allerlei fronten gevoerd. Communisten spelen hier een hoofdrol in. Nog een voorbeeld uit de oorlog in Libanon:

Soms lijkt het wel op de strijd van David tegen Goliath, getuige deze voorbeelden. Hoe vaak is dat niet zo voor communisten?

Er zijn tal van voorbeelden uit alle hoeken van de wereld over het lef en de vastberadenheid waarmee communisten strijd voeren, verzet plegen. Wat is toch je drijfveer als communist? Hoe vertalen wij dat in politieke doelen? Hoe realiseren we die doelen? Als overtuiging inspireert tot politieke daadkracht dan moet onze ideologie wel een hele sterke zijn!

De NCPN staat voor de keuze om wel of niet mee te doen aan de Tweede-Kamerverkiezingen. Waarom is het dan nodig dat een communistische partij meedoet aan de verkiezingen? Deze vraag is ons door het dagelijks bestuur voorgelegd. De antwoorden die ik per e-mail heb ontvangen geven een beeld van onze partij waarin ze zich onderscheidt van alle andere partijen die mee- doen aan de verkiezingen. Het is nodig dat de NCPN meedoet, want onzepartij is de enige die klassenstandpunten uitdraagt. Als het gaat om internationale solidariteit of sociale strijd in Nederland, onze standpunten vertrekken vanuit een andere visie op de maatschappij, wij willen andere doelen bereiken. De NCPN is de enige partij in Nederland die geen genoegen neemt met het, in verschillende maten en vormen, verfraaien van het kapitalisme. Nee, de NCPN is antikapitalistisch van karakter. De NCPN is de enige partij die sociale strijd en loonstrijd weet te plaatsen in de juiste context van strijd tegen het barbaarse kapitalistische systeem. Bijvoorbeeld de NCPN legt als enige partij de link tussen de Shell-staking en de Lissabon-agenda. De NCPN is de enige partij in Nederland die internationale solidariteit baseert op anti-imperialisme en de strijd van de volkeren voor onafhankelijkheid en soevereiniteit. De NCPN is de enige partij die de juiste analyse heeft gemaakt van de recente imperialistische oorlogen in Joegoslavië, Afghanistan, Irak en Libanon. De NCPN is de enige partij van Nederland die zich ondubbelzinnig solidair verklaart met het revolutionaire Cuba.

Om invulling te kunnen geven aan deze strijd waar onze partij zo uniek in is moet je je standpunten omzetten in politieke daden. Steeds vaker neemt de NCPN deel aan organisaties voor sociale- en loonstrijd. Maar ook is de NCPN vaker initiatiefnemer van organisaties en acties. Onze taak is meer klassenstrijd te brengen in de vakbond, in actiegroepen en in de solidariteitsbeweging.

Maar ook is het onze taak om klassenstrijd in het parlement te voeren, revolutionaire ideeën en anti-imperialistische standpunten uit te dragen. De strijd tegen het kapitalisme moet ook in de Tweede Kamer plaatsvinden. De arbeidersklasse van Nederland kan dit van geen andere partij verwachten. De bewuste arbeidersklasse wordt steeds teleurgesteld door linkse bewegingen en partijen die hun principes overboord gooiden. Nu, meer dan ooit, is een alternatief nodig voor het valse modernisme van liberaal links. En ook is het nodig een radicale strijd te voeren tegen de pseudo-democraten en verkapte fascisten zoals Nawijn, Pastors en Wilders, die steeds meer de ruimte krijgen van traditioneel en liberaal rechts om uiteindelijk de eigen ondemocratische doelen te kunnen realiseren. Kijk maar naar de VVD met Verdonk.

Wij hebben ons in de Congresresoluties voorgenomen de partij organisatorisch verder op te bouwen. Hoe doe je dat? Het betekent in ieder geval dat je actief met leden en afdelingen je standpunten uitdraagt. Een verkiezingscampagne is zo'n moment en moet ook in dit kader worden gezien. De organisatorische opbouw van de partij is een niet te onderschatten doel van deelname aan de verkiezingen. Wat dat betreft kunnen we vaststellen dat de vorige Tweede-Kamerverkiezingen voor onze partij een groot succes zijn geweest: van 15 naar 19 afdelingen, 50 kameraden en 100 abonnees erbij, kaders, kameraden en sympathisanten zijn door de verkiezingscampagne actief geworden. De vraag die wij ons moeten stellen is wat er gebeurt met de partij als wij niet deelnemen aan de Tweede-Kamerverkiezingen. De verkiezingscampagne moet de NCPN een impuls geven om aan de slag te gaan om de voorhoedepartij van de arbeidersklasse te zijn.