Evo Morales onthult poging om nationalisatie te stoppen

Redactie buitenland

De Boliviaanse president Evo Morales maakte, tijdens een boodschap aan de natie op 24 augustus jl., nieuwe pogingen bekend door oppositiepartijen om de nationalisatie van de koolwaterstoffen van het land, zoals die op 1 mei werd verordend, te stoppen. De president zei dat de poging om het regeringsmandaat bij het Constitutionele Hof teniet te doen een complot was van de oppositiepartijen Poder Sociale Democratico (Podemos), Movimiento Nacionalista Revolucionario (MNR) en Unidad Nacional (UN).

Morales noemde de pogingen om het besluit te herzien een aanval op de nationale waardigheid en antipatriottisch, door een oligarchie die smacht naar semikoloniale afhankelijkheid van de wereldgrootmachten. Morales noemde de parlementsleden Sandra Yanez van Podemos, Gustavo Ugarte van MNR en Gary Joaquin van de UN de belangrijkste samenzweerders die proberen 's lands olie- en gasreserves in handen van privébedrijven terug te laten keren.

Verder stelde Morales aan de kaak dat de advocaten voor degenen die de nationalisatie willen stoppen, Jorge Asbun en Bernardo Wayer (de laatste een ex-vice-minister in de eerste regering van Gonzalo Sanchez de Losada, beschuldigd van volkerenmoord), dezelfde aanklagers zijn die de transnationale bedrijven vertegenwoordigen. "De mensen moeten weten wie de echte voorstanders zijn van deze nieuwe samenzwering tegen de nationalisatie van de koolwaterstoffen, één van de belangrijkste eisen van onze sociale bewegingen", zei presdident Morales. (PL)

Bron: GRANMA, 25 augustus 2006, vert. wvdk.