Filippijnen Actueel


De 'Batasan 6': Misbruikte parlementariĆ«rs?  

Veel kinderen leiden onder trauma veroorzaakt door de oorlog

De oorlog van president Arroyo tegen links treft niet enkel activisten en andere opposities, maar ook veel kinderen. Kinderen van hen die vermoord zijn of verdwenen, maar ook kinderen die militarisering meemaken, getuige zijn van pesterijen en van andere vormen van mensenrechtenschendingen. Voor veel van deze kinderen blijven de gevolgen lang zichtbaar.

De Filippijnse media naast politieke ook last van economische druk

Naast de aanhoudende politieke druk - politieke moorden en stigmatisering - die op hen wordt uitgeoefend, hebben de Filippijnse media het ook economisch moeilijk. De meeste journalisten worden erg slecht betaald en daardoor is de verleiding groot om een 'enveloppe' aan te nemen. Een groep journalisten uit het midden van het land blijft, ondanks de economische en andere problemen, strijden voor eerlijke journalistiek.

Internationale druk op president Arroyo neemt toe

De campagne tegen de politieke moorden en verdwijningen begint steeds meer vruchten af te werpen. De internationale veroordelingen en de druk op president Arroyo om een onafhankelijk onderzoek in te stellen, nemen toe.

Palparan geeft mogelijke betrokkenheid bij politieke moorden toe

In een recent interview heeft Generaal Palparan toegegeven dat soldaten uit zijn legereenheden betrokken kunnen zijn geweest bij politieke moorden en andere mensenrechtenschendingen. Net als Poncius Pilatus wast hij zijn eigen handen in onschuld.

Bron: Filippijnengroepen Belgiƫ, 1-9-2006.