Noord-Korea gedwongen zijn defensie te versterken


Legerleider Kim Jong-il inspecteert troepen van de DVRK.  

Redactie buitenland

Noord-Korea wordt gedwongen om maatregelen te treffen om zijn defensievermogen te versterken temidden van de recente toename van de internationale spanningen, vertelde een Noord-Koreaanse diplomatieke bron aan Interfax op 22 augustus jl..

"Nu de onafhankelijke staten doelen worden van agressie en bedreigingen met het gebruik van militaire middelen, moet Noord-Korea, op grond van overwegingen van zijn nationale veiligheid, actieve maatregelen treffen om zijn defensievermogen te versterken," zei de bovengenoemde diplomaat.

"De agressie van de Verenigde Staten tegen Irak, de agressie van Israƫl tegen Libanon en bedreigingen die tegen Iran worden geuit, wijzen erop dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten niet van plan zijn hun agressieve plannen op te geven en op een directe gewapende invasie zijn voorbereid", zei hij. De ontwerpresolutie van de Veiligheidsraad van de VN, voorgesteld door Japan na de rakettestlanceringen van Noord-Korea in juli 2006, "kan het begin zijn van Japanse agressie tegen Noord-Korea en rekening houdend met de agressieve doelstellingen van de VS met betrekking tot het Koreaanse Schiereiland, eigenlijk het begin van een oorlog betekenen", zei hij.

"Volledig vastgelopen in Irak, proberen de Verenigde Staten om derde landen voor een invasie te gebruiken en mengen zij zich in de interne zaken van onafhankelijke staten", zei hij. "Noord-Korea is alleen bereid om de zes-landen-besprekingen [over het nucleaire vraagstuk van het Koreaanse Schiereiland] voort te zetten als de Verenigde Staten de financiƫle sancties herroepen die worden opgelegd aan een bank in Macao, waarmee Pyongyang zijn handelsverkeer regelt", zei hij verder.

Bron: Interfax-China, 22 augustus 2006, vert. wvdk.
(http://www.interfax.com/3/185825/news.aspx)