Uit de leugenkoker van de ondernemers

'Centrale looneis is niet meer van deze tijd'

Een centrale looneis is niet meer van deze tijd. "Centrale looneisen brengen een looncarrousel op gang die onze concurrentiepositie schaadt", zegt VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes in de Telegraaf van 19 augustus. Hij reageert hiermee onder andere op uitspraken van MHP-voorzitter Ad Verhoeven, die uitgaat van een loonstijging van 3 procent het volgende jaar.

"Ik wil geen herhaling van de jaren 2002-2005", zegt Wientjes. Dat het toen in Nederland economisch gezien zo slecht ging, is volgens de VNO-NCW-voorzitter mede te danken aan te uitbundige loonsverhogingen in de jaren daarvoor. "Vervolgens moeten de lonen weer een lange remweg maken om de concurrentiepositie van bedrijven er weer bovenop te helpen."

Wientjes vindt het "verstandig" dat FNV en CNV Prinsjesdag afwachten om te zien met welke lastenverlichting het kabinet in 2007 gaat komen. "Er is nog een hoop lastenverlichting voor alle werknemers te creƫren door de sociale premies omlaag te brengen en te veel betaalde premies terug te geven." Verder pleit de VNO-NCW-voorzitter voor maatwerk per onderneming of bedrijfstak en, waar dat mogelijk is, eenmalige beloningen. Werknemers van bedrijven waar het goed gaat zouden resultaatgebonden inkomensstijgingen kunnen krijgen, die geen last in de toekomst vormen. "Waar het niet of minder goed gaat, moet werkgelegenheid prevaleren boven inkomen. Werknemers wier baan op het spel staat zullen begrijpen dat loonstijgingen hun ontslag kunnen betekenen", aldus Wientjes. (Website VNO-NCW, 19-8-2006)

Stapelen deeltijdbanen moet normaal worden

Als het aan MKB-Nederland ligt moet het combineren van meerdere deeltijdbanen tot een volledige werkweek normaal worden. Werklozen en mensen in de bijstand zouden moeten worden gestimuleerd meerdere banen te nemen om uit een uitkeringssituatie te komen. Dat zeiden de Raad Nederlandse Detailhandel, MKB-Nederland en VNO-NCW vrijdag in het Algemeen Dagblad. Met de aantrekkende economie zijn vacatures weer lastiger op te vullen. Volgens de werkgeversorganisaties is hierdoor een mentale omslag nodig bij werkzoekenden en de overheid. Uitkeringsinstantie UWV laat in de krant weten dat deeltijdwerk 'prima' is, maar dat mensen daardoor geen volledige baan mogen mislopen. Vakcentrales FNV en CNV stellen in de krant dat banen 'stapelen' geen verplichting mag worden. Werkgevers moeten volgens de centrales meer doen om deeltijdbanen om te zetten in volwaardige banen.

Bron: Zibb.nl, 18-8-2006