Neonazi's actief in Belgisch leger


September 2004. Belgische troepen patrouilleren in Kaboel, Afghanistan. Huiszoekingen door justitie en politie onthulden dat een aantal militairen betrokken is in een nazistisch terreurnetwerk. (Foto Solidair)  

Ruben Ramboer

Huiszoekingen van justitie en politie leidden vorige week tot de vondst van wapens. Een twintigtal neonazi's en militairen werd opgepakt. Het Vlaams Belang ontkent iedere betrokkenheid.

Twee celwagens vol wapens, neonazistische symbolen en stapels fascistische propaganda. Dat is het resultaat van de huiszoekingen in Dendermonde en Limburg in verscheidene kazernes en privéwoningen.

Bloed, bodem, eer en trouw

Het oorlogstuig was van het iets gesofisticeerdere type dan het gemiddelde sportgeweer: vuurwapens, machinegeweren, munitie, gasmakers, kogelvrije vesten, nachtkijkers, landmijnen, en een zelfgemaakte bom. Negentien mensen werden gearresteerd waaronder heel wat militairen, met name een onderofficier en een kandidaatofficier.

Hoofdverdachte Thomas Boutsen was volgens justitie van plan om aanslagen te plegen om "de structuren van ons land te ontwrichten". Moord op politici behoorde mogelijk tot de plannen. Boutsen is een Limburgse beroepsmilitair gelegerd in de kazerne van Leopoldsburg. Hij is lid van de neonazistische organisatie Bloed, Bodem, Eer, Trouw (BBET), die Hitler verafgoodt en oproept tot een Arische revolutie in Vlaanderen, door het te zuiveren van vreemdelingen en joden. Boutsen ronselde zijn extreem-rechtse kompanen in BBET én in de kazerne.

BBET is een afsplitsing van Blood & Honour (BH). Deze internationaal actieve organisatie is al evenzeer een vat vol neonazistische kaalkoppen met stampende, zwarte laarzen. Naar het gedachtegoed van BBET was ze niet extreem genoeg. Opvallend is dat BH, die racistisch geweld evenmin schuwt, voorlopig buiten schot blijft van justitie. Van de skinheads, die in mei in Brugge twee mannen het ziekenhuis insloegen, was er minstens één lid van BH (zie Solidair No 32).

BH zet regelmatig concerten op poten waar neonazi's op de tonen van de muziek de Hitlergroet brengen. Op een concert in oktober worden maar liefst 2000 neonazi's uit heel Europa verwacht. België schijnt, door het lakse optreden van de autoriteiten, momenteel dé bestemming bij uitstek te zijn voor die muzikale uitstapjes. Vraag is dan ook of justitie niet slechts een tipje van de sluier heeft opgelicht van de neonazistische praktijken in ons land.

Rare kwasten

Racistisch geweld en neonazistische activiteiten: het brengt Vlaams Belang (VB) steeds in een lastig parket. Dat veel VB-mandatarissen hun sporen verdienden in nazistische en fascistische kringen zal daar niet vreemd aan zijn. Het VB was er snel bij om afstand te nemen van BBET. Voorzitter van het VB Frank Van Hecke noemde de neonazi's "gestoorde gekken" en "rare kwasten". Dergelijke lui moeten "meteen geweerd worden uit de partij".

Maar de vele innige contacten tussen leden van allerlei neonazistische organisaties en leden van het VB duiden op het tegendeel (1).

Zo had een internationale ontmoeting van neonazi's, georganiseerd door het BBET, moeten plaatsvinden in het restaurant van Frida Foubert, gemeenteraadslid voor het VB in Waasmunster. Verder bewegen de skinheads van hetBBET zich eveneens in de Vlaamse Jongeren Westland (VJW) die openlijk dwepen met Hitler en Mussolini. Aan het hoofd van die VJW staan twee bestuursleden van het VB. Via de elitaire fascistische Voorpost versterken ook heel wat neonazistische skinheads de gelederen van het VB. Tot slot blijkt één van de gearresteerden lid te zijn van de met het VB gelieerde organisatie Vlaams Nationaal Jeugdverbond.

Bloed, bodem en soldaten

Meer dan de helft van de gearresteerden in het nazistisch terreurnetwerk is beroepsmilitair. Het is niet de eerste maal dat het leger in opspraak komt.

Volgens justitie organiseerde de leider van het terreurnetwerk Boutsen stiekem meerdere malen paramilitaire oefeningen, survival weekends en schietoefeningen op de terreinen van de kazerne in Leopoldsburg. Hoe zoiets 'stiekem' kan gebeuren in een zwaar bewaakte en afgebakende zone is een mysterie.

Vraag is ook waarom de activiteiten van Boutsen gedurende twee jaar oogluikend werden toegelaten. Justitie en legerleiding zouden Boutsen al sinds 2004 in het oog houden. Maar volgens Leman, voormalig directeur van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding, stond het al midden jaren '90 vast dat verscheidene Belgische militairen dweepten met neonazibewegingen. Leman kaartte dat destijds aan bij justitie maar hij werd weggestuurd en voor fantast versleten (2).

Het is niet de eerste maal dat het leger, of politie en rijkswacht, in opspraak komen (3). In 1973 bestonden er bij de elite van de rijkswacht en het leger plannen een heuse staatsgreep te plegen om een militair regime te vestigen à la het kolonelsregime in Griekenland. In 1983 stalen militairen geheime documenten uit de hoofdkwartieren van de NAVO. De militairen bleken lid te zijn van het fascistische Westland New Post. Bij onderzoek bleek dat ook nog enkele leden van de Staatsveiligheidsdienst lid waren van de organisatie.

Maar vooral de geschiedenis van het paramilitaire en fascistische Front de la Jeunesse (FJ) vertoont opvallende parallellen met de gebeurtenissen van vandaag. Toenmalig minister van Defensie Swaelen gaf in 1980 toe dat het leger zeker driemaal toestemming gaf aan FJ om te trainen in het militair kamp van Marche-Les-Dames. Ook bewapende het FJ zich onder het kundig advies van enkele militairen en werden ze getraind in parachutespringen en schietoefeningen. Dat gebeurde onder de dekmantel van sportieve organisaties. Het dossier vermeldt schietclub Target 121 uit Leopoldsburg, die onder het voorzitterschap stond van een gepensioneerde kolonel. Boutsen en enkele maatjes van hem huisden in diezelfde kazerne van Leopoldsburg. Ook uit het dossier-FJ bleek dat parket en politie meerdere jaren op de hoogte waren voordat ze ingrepen. Het FJ heeft minstens één moord en verscheidene brandstichtingen en racistische aanslagen op zijn geweten. In 1981 werd hij verboden.

Tot slot werd begin deze week bekend dat minstens één, mogelijk zelfs vijf, militairen zich kandidaat stellen voor de verkiezingen op de lijst van het VB.

De regering beweert dat ze organisaties als BBET wil verbieden. Dat werd tijd. Ook wil ze werk maken van uitbreiding van de macht van politie en van bijzondere opsporingsmethodes, naar het voorbeeld van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Maar dat is ronduit gevaarlijk, zeker als blijkt dat extreem-rechtse en nazistische organisaties in onderdelen van politie enleger een steun en toeverlaat vinden. Het leger is eerder toe aan een stevige doorlichting en democratische controle.

  1. Zie Neonazi's voor het Blok, De Morgen, 9/9, en de sites www.blokwatch.be, www.blokbuster.be en www.indymedia.be
  2. De Standaard,8 september, 2006.
  3. Zie W. De Bock e.a., Extreem-rechts en de staat. Epo, Berchem.

Bron: Solidair, 13-09-2006