SP laat mogelijkheid liggen om sloop randwoningen Blauwe Dorp tegen te houden

Bewoners het Blauwe Dorp zeer teleurgesteld in opstelling SP


Kortgeleden gerenoveerd pand in het Blauwe Dorp dreigt te worden gesloopt door slappe houding SP.  

Rob Heusdens

De Groninger SP, die sedert maart 2006 in het college zit, heeft bij de collegeonderhandelingen zwaar moeten inleveren op haar standpunten. Dat bleek ook in het debat van afgelopen week over de randwoningen van Het Blauwe Dorp. De SP heeft op het laatste moment bakzeil gehaald door de motie, met als inhoud een eis om deze woningen niet te slopen, die door de gehele oppositie werd onderschreven niet te steunen.

Nijestee wil deze woningen slopen en de PvdA, de grootste collegepartij, is akkoord. De enige mogelijkheid is nu dat de randwoningen een monumentenstatus krijgen. Maar ook daarover beslist het college, dat in meerderheid voor het plan van Nijestee voor sloop en vervangende nieuwbouw is. Kennelijk is de SP door de PvdA danig onder druk gezet de motie niet te steunen om geen splitsing in het college te veroorzaken.

Bewoners Blauwe Dorp al jaren in strijd voor behoud randwoningen

De bewoners van het Blauwe Dorp en hun bewonerscommissie strijden al jaren tegen de sloop van deze randwoningen. Zij danken hun naam aan het feit dat ze zijn opgetrokken om een groep karakteristieke stadsboerderijen in de arbeiderswijk Oosterparkwijk. Deze stadsboerderijen hebben wel een monumentenstatus.

De eigenaar van deze woningen, woningbouwcorporatie Nijestee, is een aantal jaren geleden in overleg geweest met de bewoners om de woningen te renoveren. Die onderhandelingen verliepen eerst soepel, er werden zelfs twee woningen ter demonstratie gerenoveerd. Daarna zat er echter de klad in, want Nijestee vind de opknapbeurt te duur. Onzin, volgens de bewonerscommissie, want Nijestee kreeg de woningen destijds voor een appel en een ei. Het geld voor de renovatie moet voor Nijestee geen probleem zijn, want de corporatie is één van de grootste en rijkste corporaties van de stad.

Nijestee wil de woningen slopen om er nieuwbouw te plegen. Architectonisch passend bij de karakteristieke randwoningen. Sloop en nieuwbouw zou volgens Nijestee goedkoper zijn. De PvdA-fractie staat volledig op één lijn met de directie van de woningbouwcorporatie.

De directie van woningbouwcorporatie Nijestee, die wordt ingedekt door de PvdA, is zo hypocriet als maar kan. In een recent artikel in de media en op een weblog van een platform van architecten (platform GRAS) trekt de directeur van Nijestee, Pieter Bregman, nota bene zelf aan de bel dat de corporaties zo veel macht hebben en de huurders zo weinig. Een directeur die zelf bewoners oproept zich te organiseren tegen de overmacht van de corporatie, maar juist het meest georganiseerde deel van de bewoners laat vallen!

Tijdens de verkiezingscampagne steunde de SP de bewoners van het Blauwe Dorp in hun strijd voor het behoud van de randwoningen. Maar net als andere actiepunten heeft de SP nu ook deze eis laten varen. Het is duidelijk dat de SP onder druk is gezet door de PvdA, de grootste collegepartij, om de motie ter behoud van de randwoningen niet te steunen. In feite moet de SP nu klakkeloos het programma van de PvdA uitvoeren.

NCPN steunt bewonersstrijd: Huurdersorganisatie hard nodig!

De actie van de bewoners van het Blauwe Dorp heeft grote bekendheid gekregen. Veel huurders van andere wijken hebben zich solidair verklaard met de bewoners van het Blauwe Dorp, die al jaren vechten voor het behoud en renovatie van hun woningen.

Die strijd is het waard te worden gevoerd, niet alleen voor de woningen van het Blauwe Dorp, maar ook overal elders waar onnodig wordt gesloopt. De SP is daarin op dit moment geen betrouwbare partner meer, en moet - om geen splitsing te krijgen in het college - het beleid van de PvdA uitvoeren. De corporaties dicteren op die manier het gemeentelijk beleid, de huurders staan machteloos aan de kant. Het is van belang dat de huurders - die vrij massaal achter de actie van de bewoners van het Blauwe Dorp staan - zich gaan organiseren om weer macht te hebben tegenover de corporaties en hun handlangers in de gemeentelijke politiek.

RENOVATIE VAN DE RANDWONINGEN! GEEN SLOOP!

Bronnen:
Groninger Internet Courant
Weblog platform GRAS
Bewonerscommissie Blauwe Dorp
Stop Afbraak Sociale Huisvesting