Hugo Chávez voor de Verenigde Naties:

"Gisteren stond de duivel hier!"


President Hugo Chávez van Venezuela na zijn ophefmakend betoog voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. (Foto Xinhua)  

"De wereld wordt wakker! Overal. En de mensen staan op". De Venezolaanse president Hugo Chávez hield vorige week een toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN. Enkele uittreksels.

Vertegenwoordigers van de regeringen van de hele wereld, gegroet, allemaal.

Gisteren is de duivel hier geweest (maakt een kruisteken). Het ruikt hier vandaag nog naar zwavel. Gisteren is de president van de Verenigde Staten, de mijnheer die ik de duivel noem, hier komen spreken alsof de hele wereld van hem is. Als woordvoerder van het imperialisme is hij zijn charlatan-remedies komen verdedigen om te pogen het huidige model van overheersing, van uitbuiting en van plundering van de volkeren overal ter wereld in stand te houden.

Wij mogen hem geen toestemming geven om zijn werelddictatuur te consolideren. Zij zeggen dat zij het democratisch model willen opleggen. 't Is een democratie - zeer origineel zou ik zo zeggen - door wapens, bommen en artillerie opgelegd.

Gisteren zei de president van de Verenigde Staten hier nog in deze zaal: "Overal waar je rondkijkt hoor je extremisten rondvertellen dat je uit de armoede kunt geraken en je waardigheid kunt herwinnen door geweld, terreur en het martelaarschap." De imperialisten zien overal extremisten. Het is niet waar dat wij extremisten zijn. Het is de wereld die wakker wordt. Overal. De mensen staan op. Ik heb het gevoel, beste mijnheer de werelddictator, dat je de rest van je leven een nachtmerrie gaat beleven. Want de rest van ons komt in verzet, staat op tegen het Amerikaanse imperialisme en eist gelijkheid, respect en de soevereiniteit van de naties.

En dan heeft de president nog gezegd: "ik wil hier rechtstreeks spreken tot de bevolking van het Midden-Oosten om haar te zeggen dat mijn land de vrede wil." Het is waar. Als wij rondlopen in de straten van de Bronx, als wij wandelen in de straten van New York, Washington, San Diego, of gelijk welke stad, en wij vragen de mensen, wat wil dit land? Wil het vrede? Dan zullen ze ja antwoorden. Maar de regering van de Verenigde Staten wil de vrede niet.

De president van de Verenigde Staten is hier ook tot het Afghaanse volk komen spreken. Tot dat van Libanon en van Iran. En wat zouden deze volkeren antwoorden als men hen het woord zou geven? Ik denk dat zij zouden zeggen, als ze met één stem zouden kunnen spreken tot de Amerikaanse imperialisten: "Yankee, imperialist, ga terug naar huis!"

Laat ons eerlijk zijn! Het systeem van de VN, ontstaan na de Tweede Wereldoorlog, is failliet. Oh ja! Het is goed dat we één keer per jaar allemaal samenkomen, en mooie verklaringen afleggen en mooie toespraken aanhoren. Maar wijzelf, als Algemene Vergadering, hebben geen enkele invloed op de verschrikkelijke situatie waarin de wereld verkeert. Daarom stelt Venezuela hier opnieuw voor de Verenigde Naties opnieuw op te bouwen.

Toch denk ik dat wij redenen hebben om optimistisch te zijn. Want ondanks de bommen en de agressieve en preventieve oorlogen tegen hele bevolkingen, zie ik toch een nieuw tijdperk zich aftekenen. Er zijn jongeren die er anders over denken. Overal breekt de dageraad aan. En ik wil deze optimistische visie benadrukken.

"Havana, hoofdstad van het Zuiden"

Enkele dagen geleden waren we in Havana, op de top van de niet-gebonden landen. Havana was de hoofdstad van het Zuiden en wij hebben de groep van niet-gebonden landen een nieuw elan gegeven.

De volgende drie jaar zal Fidel Castro de voorzitter zijn van de niet-gebonden landen en we kunnen erop vertrouwen dat hij die opdracht zeer succesvol zal uitvoeren. Zij die denken dat Fidel Castro bijna dood is, gaan nog van kleur verschieten. Hij is allesbehalve dood. Hij heeft zijn groene uniform alweer aan, en gaat voortaan de niet-gebonden landen voorzitten.

Een nieuwe sterke beweging is geboren, een beweging van het Zuiden. Wij willen ideeën om onze planeet van de imperialistische dreiging te redden. En wij willen voor onze kinderen en kleinkinderen een wereld gebaseerd op de fundamentele principes van de Verenigde Naties, maar dan wel van de hernieuwde Verenigde Naties.

Solidair, 27-09-2006