Cuba - Actualiteit en achtergrondinformatie - Cubanismo


 

Voor de 13de keer: Che Presente! in Brussel

Op zaterdag 28 oktober vindt het evenement 'Che Presente' plaats in de VUB. 'Che Presente' is een nationale solidariteitsdag met Cuba georganiseerd door de vereniging Initiatief Cuba Socialista in samenwerking met de NGO 'Steunfonds Derde Wereld'. Het programma begint om 13.00 uur en duurt tot in de stille uurtjes. Voor wie naar actuele informatie en achtergrond zoekt zijn er conferenties met internationale gasten, workshops en een vakbondspraatcafé. Het slotevenement van de dag is opgebouwd rond de figuur van Che. Verder kan je nog genieten van een Cubaanse sfeer in de films, cocktailbar en fiesta Cubana. Talrijke organisaties bieden op de info-markt posters, boeken, brochures, CD's, DVD's, video's en gadgets aan. De doeners kunnen hier ook terecht om mee te werken aan solidariteitscampagnes en steunprojecten.

Conferenties
14.30-16.30Cuba, Fidel en de nieuwe wind in Latijns-Amerika. Fidel Castro en de Cubaanse Revolutie hebben een vuur aangestoken dat zich steeds verder uitbreidt. Terwijl Hugo Chávez in Venezuela een revolutie doorvoert, stelt Evo Morales dat hij in Bolivia het werk van Che Guevara zal afmaken. Ook al zou Fidel van het toneel verdwijnen, de tijd dat Latijns-Amerika voor Uncle Sam door de knieën ging, lijkt helemaal voorbij. Met:
Elio Rodríguez, ambassadeur van Cuba.
Alejandro Fleming, ambassadeur van Venezuela.
Marcelo Estrada, Consejo Pro-Bolivia/MAS.
Marc Vandepitte, auteur en Cubakenner.
17.00-19.00De Brigade Henry Reeve, het paradepaardje van de Cubaanse internationale solidariteit. Wist je dat Cuba zo'n 20.000 dokters stuurt naar de derde wereld? En dat het land naar aanleiding van orkaan Katrina in enkele uren de Brigade Henry Reeve oprichtte? Maar ze mocht de VS niet binnen! Sindsdien was ze actief in Guatemala, Pakistan, Bolivia en Indonesië.
Dr. Reynaldo Marrero Peñalver, directeur van één van de veldhospitalen in de Pakistaanse Himalaya.
Dr. Pol De Vos, Instituut voor Tropische Geneeskunde.
Workshops
14.00-15.00CHE'ck it out (Fr) - Wie is de echte Che? Ben je er zeker van dat je hem goed kent? Kom het eens uitproberen! Een productie van een groep jonge intal inleefreizigers.
15.00-16.00Cuba, democratisch? (Nl) - Vlotte video-interviews en een rollenspel leren je meer over hoe democratisch Cuba écht wel is. Een productie van een groep jonge intal inleefreizigers.
16.00-17.00CHE'ck it out (Nl) (zie hierboven).
13.30-16.00Boksinitiatie door Fire-Gym in het kader van een verbroedering met de sportclub Kid Chocolate in Havana.
16.00-18.00Syndicaal Café (Nl/Fr) - ervaringen met solidariteit en vakbondsprojecten op Cuba.
18.00-19.00Workshop percussie met Los Callejeros.
Diverse films en doorlopend
vanaf 13.00cafetaria/resto en Cubaanse cocktailbar en infomarkt.
Slotmeeting
19.45-21.00El Che vive ! met o.a.: Adriana Pérez, echtgenote van Gerardo Hernández (één van de Vijf).
Beeldmontage over Fidel Castro en Che Guevara
Noche cubana
21.00Fiesta met Sonoridad Cubana, en salsa-initiatie als opwarmer.