Lissabon actief!


EU-baas Barroso en de Griekse premier Karamanlis kennen elkaar al heel lang. Zij maken beiden deel uit van de fractie van de EVP in het Europees Parlement en delen dezelfde politieke opvattingen.  

Anna Ioannatou

De Griekse PTT zal verkocht worden aan een buitenlands telecombedrijf. Olympic Airlines blijft nog even bestaan als nationale luchtvaartmaatschappij, maar dan is het ook uit. De Grondwet zal herzien worden in reactionaire richting. Het leger oefent nu ook officieel in het bestrijden van betogers voor de 'binnenlandse veiligheid' en de 'oorlog tegen terrorisme'. De cijfers voor het eerste tremester van 2006 geven nieuwe stijgingen van de winsten van het grote bedrijfsleven te zien (bijna 60 procent).

Misschien zijn er mensen die zich afvragen wat het onderlinge verband is tussen deze schijnbaar lukrake constateringen én wat het met Lissabon te maken heeft.

De Lissabon-agenda van 2006

Volgens de strategie van Lissabon moet Europa beter kunnen concurreren met de VS en tegenwoordig ook met Azië. Met sommige ondernemingen gaat het inderdaad erg goed. Vergeleken met het eerste semester van vorig jaar geven we een paar voorbeelden voor de periode januari-juni 2006:

Maar.....

Er zijn ook in Griekenland twee 'ontwikkelingstempo's'. Tegenover de winstversnelling van het grote bedrijfsleven staat de sluiting - ook in versneld tempo - van zo'n 3.000 kleinere bedrijven per jaar en is er een vertraging te constateren in de (minuscule) stijging van lonen en pensioenen. Het een staat uiteraard rechtstreeks in verband met het ander in een feilloze dialectische eenheid (zei Marx hier niet iets over..?).

Maar, hoe meer uitbuiting, des te meer protest hiertegen. Daarom moeten de troepen in paraatheid worden gebracht voor de bestrijding van terrorist nummer 1: een bevolking, die betoogt tegen de achteruitgang van haar levensstandaard, de afbraak van sociale voorzieningen en imperialistische overheersing. En meer uitbuiting krijg je met meer privatisering: zelfs 'bolwerken' van strategisch nationaal belang moeten er aan geloven.

En dan nog de aanpassing van wetten en instellingen aan deze ontwikkelingen op economisch gebied: de Grondwet, waarin nog teveel democratie is verankerd, moet 'herzien' worden. Woensdag 27/9 begonnen de werkzaamheden van de daartoe bevoegde parlementaire commissie voor veranderingen in de Grondwet in reactionaire richting. De tendens is duidelijk: kapitalistisch eigendom moet nog beter worden beschermd en de Grondwet weerspiegelt nou eenmaal de politiek-economische machtsverhoudingen in een land. Voor de buitenlandse investeerders moet de weg juridisch worden vrijgemaakt om ongestoord hun gang te kunnen gaan. De regerende Nea Dimokratia steekt het niet onder stoelen of banken: wat in het leven nou eenmaal gebeurt, moet in de Grondwet worden verankerd, zo luidt haar devies... Tragisch recente voorbeelden zijn (nogmaals) de grootschalige bosbranden in de natuurschone streek Chalkidiki (N-Griekenland), ten offer gevallen aan de belangen van de grondmaffia. Het kan nu allemaal worden verkocht en bebouwd door de beste aanbieders, want het is voor de wet geen bos meer...

In die richting dient ook het politieke systeem te worden 'gesaneerd', maar de politiek van de partijen wordt bepaald door degenen die die partijen financieren.

De herzieningen die in Griekenland op het programma staan zijn niet zomaar gelegenheidsveranderingen, maar onderdeel van een economisch systeem, dat aan diepgaande reactionaire aanpassingen toe is, volgend op de reactionaire wending in de globale machtsverhoudingen sinds begin jaren '90 van de vorige eeuw.

De enige redding is onteigening van het grootkapitaal, waarvoor echter een sterk, politiek bewust optreden van de bevolking nodig is om de politieke machtsverhoudingen radicaal te veranderen.