Ondernemersbelangen


Ondernemersfeestje. De FNV mag gezellig meekijken.  

Loonstijging afhankelijk maken van prestaties

Loonsverhogingen moeten voortaan voor hooguit 50 procent structureel worden doorgevoerd. Het accent moet meer komen te liggen op eenmalige uitkeringen en resultaatafhankelijke beloning, waarover jaarlijks moet worden onderhandeld. Dat is de inzet van VNO-NCW voor het komende CAO-seizoen. Volgens de werkgeversorganisatie vinden loononderhandelingen nu te veel op de automatische piloot plaats. De voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) en de looneisen van de vakbonden zijn daarbij de bepalende factoren. (FD, 18-9-2006)

Ondernemersorganisaties hebben overal in het land projecten opgezet om - wat wordt genoemd - de kloof tussen het bedrijfsleven en de politiek te overbruggen. Ik denk dat die initiatieven een positieve bijdrage geleverd hebben. [...] Hoe dan ook, de trend gaat de goede kant uit. Dat is overigens geen reden om het hierbij te laten. Wie werkt in de publieke sector, zal vanwege zijn of haar belangstelling altijd eerder de neiging hebben zich aan te melden voor een politieke functie dan iemand uit het bedrijfsleven. Dat is niet erg, zolang we het evenwicht maar een beetje in de gaten blijven houden. Bernard Wientjes, Voorzitter VNO-NCW, (vno-ncw.nl, 20-09-2006)

VNO-NCW tevreden over beleid kabinet

VNO-NCW is tevreden over het beleid van het kabinet-Balkenende. "Ondanks economisch moeilijke jaren is het er in geslaagd Nederland een goede uitgangspositie te verschaffen voor de volgende kabinetsperiode", aldus VNO-NCW in een reactie op Troonrede en Miljoenennota. "Nederland profiteert hierdoor snel van de wereldwijde opleving van de economie. Ons land voert zowel de Europese ranglijst van de economische groei als van de laagste (jeugd)werkloosheid aan. De overheidsfinanciën staan er gunstig voor. De hervormingen in WAO, WW en Bijstand zorgen ervoor dat steeds minder mensen langs de kant staan. Stoppen met werken (soms ver) voor de pensioendatum is minder aantrekkelijk geworden. Het kabinet is er in geslaagd om de winstbelasting voor zowel grote als kleine ondernemingen aanzienlijk te verlagen. Dat is noodzakelijk om de positie van ons land als thuishaven van nieuwe en bestaande ondernemingen te versterken en ondernemerschap te bevorderen. De eveneens bereikte verbetering van de koopkracht stimuleert de economie verder. Nederland is beslist niet af, maar koerst inmiddels wel in de goede richting. De komende jaren zullen onder meer afslanking van de overheid (minder bureaucratie, vergunningen, regels, toezicht), verbetering van de kwaliteit van het onderwijs, bereikbaarheid en betaalbare, schone energievoorziening (mét kernenergie) centraal moeten staan. Ook de arbeidsdeelname (personen en gewerkte uren) moet verder omhoog. Verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt (ontslagrecht, scholing) en een sterk gedifferentieerde loonvorming, met veel minder het accent op structurele loonsverhogingen, moeten de concurrentiepositie borgen." (vno-ncw.nl, 19-09-2006)