Ingezonden: Woonbondpersbericht

Geen zoet in VROM-begroting 2007:

Kabinet bezorgt huurders lastenverzwaringen

Huurders profiteren volgend jaar niet van de koopkrachtverbetering die het kabinet voorspiegelt. Huurders met een laag inkomen kunnen er in 2007 zelfs verder op achteruitgaan. Dat geldt vooral voor de ruim 1 miljoen hurende huishoudens die huurtoeslag ontvangen. Dit is het gevolg van een grotere korting op de huurtoeslag en meer huurverhoging. Daar komt bij dat de lastenverlichtingen die het kabinet voor de burger in petto heeft het minst aantikken voor huurders met een laag inkomen. De verhoging van de AOW van 4 euro gaat op aan de huurverhoging en de energiecompensatie is ontoereikend om de gestegen energiekosten op te vangen. Veel huurders hebben in 2007 door dit kabinetsbeleid per saldo minder te besteden. Voor de huurtoeslagontvangers met een minimuminkomen, waaronder veel ouderen met alleen AOW, betekent het ronduit armoede. De Nederlandse Woonbond vindt dit beleid onrechtvaardig en pleit voor het schrappen van de korting op de huurtoeslag. Daarnaast pleit hij voor een ander huurbeleid met lagere huurverhogingen.

De korting op de huurtoeslag loopt in 2007 verder op van 17,05 euro naar ongeveer 19 euro. Mocht het kabinet besluiten om de eigen bijdrage in de huur van huurtoeslagontvangers in 2007 te verhogen met het percentage van de gemiddelde huurverhoging in plaats van met de inkomensstijging, dan gaan huurders met huurtoeslag er zelfs volle procenten in koopkracht op achteruit. De VROM-begroting 2007 laat zien dat de nettohuurquote (het aandeel van het netto-inkomen dat na aftrek van de huurtoeslag aan de huur wordt besteed) van alle categorieën huurtoeslagontvangers verder oploopt.

De huren zullen in 2007 fors omhooggaan. Dat komt door de geplande invoering van de nieuwe huurwetgeving per 1 januari 2007. De wetsvoorstellen moeten overigens nog door de Tweede Kamer worden behandeld. Volgend jaar kunnen de huren met 2,5 procentpunten boven op de inflatie omhoog. Bij een inflatie van 1,5 procent betekent het dat veel huurders in 2007 een huurverhoging tot 4 procent kunnen tegemoetzien. Huurders van woningen die op de nominatie staan om te worden geliberaliseerd, kunnen zelfs een huurverhoging van 5 procent aan de broek krijgen. Een dergelijke huurverhoging betekent een forse aanslag op de koopkracht.

Verhuurders moeten in 2007 637 miljoen euro gaan bijdragen aan de huurtoeslaguitgaven van het rijk. Om deze 'huurheffing' mogelijk te maken, moet de Wet betaalbaarheidsheffing huurwoningen worden ingevoerd. Deze wet is momenteel in behandeling in de Eerste Kamer. Oorspronkelijk stonden de verhuurders in 2007 voor 483 miljoen euro op de lat, maar daar komt 154 miljoen euro bij vanwege het feit dat de Wet betaalbaarheidsheffing huurwoningen veel later wordt ingevoerd dan gepland. De Woonbond voorziet dat verhuurders deze enorme kostenstijging - ongeveer 6 procent van de totale jaarlijkse huuropbrengsten! - aan de huurders zullen doorberekenen in de huurverhoging. Daar krijgen ze van minister Dekker ook alle ruimte voor.

VROM zegt in de begroting volgend jaar een 'gematigde' gemiddelde huurstijging van 2,3 procent te verwachten, maar de Woonbond acht dat gezien het voorgaande véél te optimistisch.

De leden van de Nederlandse Woonbond hebben de afgelopen twee weken in ledenvergaderingen nog eens met nadruk uitgesproken dat zij het huur- en huurtoeslagbeleid van dit kabinet asociaal en onrechtvaardig vinden. De Nederlandse Woonbond zal zich de komende maanden dan ook voluit inzetten om het voorgenomen huurbeleid van tafel te krijgen en de korting op de huurtoeslag ongedaan te maken.

Amsterdam, 21 september 2006

Kenmerk V06.1820.BB