Boliviaans leger tegen voorspelling over staatsgreep

De staatsgreep in Chili was bijzonder moeilijk uit te voeren voor de Amerikaanse CIA omdat Chili een lange traditie had van een professioneel leger dat aan het burgerlijk politiek gezag ondergeschikt was. Het bleek noodzakelijk om een aantal hoge officieren te ontvoeren en te doden opdat de wrede staatsgreep van Pinochet-Contreras met succes kon worden uitgevoerd. Het leger was ook een belangrijk doel van de coupplegers tegen Hugo Chávez in april 2002. In dat geval faalden ze volledig en konden de militairen, met sterke steun van de bevolking, de staatsgreep terugdraaien en Chávez weer aan de macht brengen. De kwade krachten zijn opnieuw aan het werk, dit keer gericht tegen Bolivia en zijn inheemse president Evo Morales, in een poging geruchten over een staatsgreep te verspreiden met de hulp van een ex-militair. De chef van het Boliviaanse leger heeft zich in het openbaar tegen de zogenaamde 'voorspellingen' uitgesproken.

Redactie buitenland

De chef van het Boliviaanse leger, Gen. Wilfredo Vargas, verwierp op 26 september jl. de herhaalde verklaringen van de ex-militair, Marcelo Antezana, die een gewapende interventie voorspelt onder het voorwendsel orde in het land te scheppen.

Vargas beweerde dat er sprake is van absolute eenheid en ondergeschiktheid aan de Grondwet in de barakken en dat de politieke problemen niet op militaire wijze, maar democratisch worden opgelost.

Zo sloot hij ook het gevaar uit van een veronderstelde burgeroorlog die door Artezana, de ex-legerchef die werd ontslagen door de voorlopige regering van Eduardo Rodriguez (2005-2006), wegens de kwestie van het overhandigen van 41 raketten van het leger aan de VS, wordt voorspeld.

De militaire leider verklaarde dat de hypothese is geanalyseerd en door de militairen wordt uitgesloten aangezien er slechts politieke conflicten zijn. Vargas antwoordde niet op vragen over mogelijke wettelijke maatregelen tegen de ex-legerleider voor het overtreden van de wetten die hem verbieden politieke commentaren te leveren.

Vice-president Alvaro Garcia veroordeelde de verklaring van Antezana en zei dat hij zich zorgen zou moeten maken over zijn juridische verantwoordelijkheden in de kwestie van de raketten in plaats van valse verklaringen rond te strooien.

Bron: Prensa Latina, Havana, 26-9-2006 http://www.plenglish.com, vert. wvdk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019