Braziliaanse president zeker van overwinning in tweede termijn


President Lula da Silva van Brazilië.  

Redactie buitenland

President Luiz Inacio Lula Da Silva van Brazilië zegt dat hij er zeker van is te worden herkozen als hij later deze maand zijn naaste rivaal in een tweede verkiezingsronde zal ontmoeten. Lula slaagde er niet in om een onmiddellijke overwinning te behalen op Geraldo Alckmin in de eerste ronde van de verkiezingen.

Hij behaalde 48 procent van de stemmen, minder dan de 50 procent die vereist was om een tweede stemming op 29 oktober te vermijden. Alckmin, een ex-gouverneur van Sao Paulo, behaalde 41,4 procent van de stemmen tijdens de presidentiële verkiezingen. De president zei tegen verslaggevers in de Braziliaanse hoofdstad dat hij in de tweede ronde geen stemmen tekort zou komen: "De overwinning zal alleen ietsje later plaatsvinden, dat is alles."

De BBC meldt dat Lula Da Silva een comfortabele voorsprong had in de weken voorafgaande aan de verkiezing, maar opiniepeilingen toonden een terugval in de steun voor hem tegen het einde van de campagne.

Vier jaar geleden werd Lula in het hoogste ambt in Brazilië verkozen, een overwinning die een politieke aardverschuiving betekende. Veel waarnemers zeggen dat zijn beleid, dat het verhogen van het minimumloon en het verhogen van de staatssteun aan de armste families omvat, het aantal arme Brazilianen verminderd heeft. De BBC zegt dat anderen beweren dat zijn programma's er niet in slagen om de structurele problemen aan te pakken die armoede veroorzaken, zoals onderwijs.

Bron: Radio Havana Cuba http://www.radiohc.cu, 3-10-2006, vert. wvdk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019