Chinese en Afrikaanse ambtenaren bereiden Top van Peking voorChinese president Hu Jintao met Denis Sassou-Nguesso (l), president van de Republiek Congo, en Thabo Mvuyelwa Mbeki (r), president van Zuid-Afrika.(Xinhua Photo)  

Redactie buitenland

Hoge Chinese en Afrikaanse ambtenaren ontmoetten elkaar op zondag 17 september in Peking om de procedures en voorbereidingen te bespreken voor de Top van het Forum voor Chinees-Afrikaanse Samenwerking (FOCAC) in Peking die zal worden gehouden van 3 tot 5 november. Vertegenwoordigers van China en 48 Afrikaanse landen wonen de tweedaagse vergadering bij.

Zhai Jun, de Chinese secretaris-generaal van de voorbereidende commissie van de Top van Peking, zei dat de hoge ambtenaren voorbereidingen zullen bespreken die van groot belang zijn voor het succes van de top.

In zijn openingstoespraak wees Zhai, die ook staatssecretaris van Buitenlandse Zaken is, op de vriendschap en de samenwerking tussen China en Afrika in de afgelopen 50 jaar. Hij zei dat de Top van Peking een historische gebeurtenis is in het kader van de banden tussen China en Afrika en verreikende invloed op de samenwerking tussen de twee partijen zal uitoefenen.

Hailekiros Gessesse, de speciale gezant van Ethiopië, co-voorzitter van FOCAC en ook Ethiopisch ambassadeur in China, zei dat de multilaterale samenwerking was versterkt sedert de FOCAC in 2000 werd opgericht en zich gezond ontwikkelt. "Opmerkelijke vooruitgang werd geboekt op het gebied van wetenschap en technologie, onderwijs, cultuur, openbare volksgezondheid en personeelstraining", zei Hailekiros.

Volgens het ministerie van BuZa heeft China uitgebreide besprekingen met Afrikaanse landen over de voorbereidingen voor de top gehad en veel overeenkomsten bereikt. De top, ook de 3de Ministeriële Conferentie van de FOCAC, legt de nadruk op kwesties als "vriendschap, vrede, samenwerking en ontwikkeling".

FOCAC is een instrument voor collectieve dialoog en samenwerking, gezamenlijk opgezet door China en Afrika, om nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden en gemeenschappelijke ontwikkeling te vergemakkelijken. Sinds de lancering van FOCAC in 2000, zijn twee ministeriële conferenties gehouden in Peking en Addis Abbeba.

Bron: Xinhua News Agency, 19-9-2006/www.chinaview.cn, 17-9-2006, http://www.xinhuanet.com/english/index.htm, vertaling wvdk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019