Filippijnen Actueel


Bisschop van het volk Alberto Ramento spreekt tijdens een manifestatie voor werknemers van de 'Hacienda Luisita' die eind 2005 in staking gingen. (Foto: COURTESY OF ARKIBONG BAYAN)  


Oogsttijd: 'Hacienda Luisita' landarbeiders helpen elkaar bij het oogsten na een succesvolle langdurige strijd waarbij doden vielen. (Foto: REYNA TABBADA)  


Oogsttijd: 'Hacienda Luisita'

Arbeiders op Hacienda Luisita oogsten hun eerste rijst

Jarenlang hebben de arbeiders en hun families op Hacienda Luisita een bittere strijd voor loonsverhoging en landverdeling gevoerd met als dieptepunt de massamoord op de stakende arbeiders in 2004. Nu hebben de families voor het eerst groenten en rijst van de voormalige suikerplantage geoogst.

Stakende textielarbeiders met geweld uiteengedreven

Op 25 september zijn textielarbeiders van twee bedrijven in de Cavite Export Processing Zone (CEPZ) in staking gegaan omdat de bedrijven weigeren met de officieel erkende vakbonden te onderhandelen over een nieuwe arbeidsovereenkomst. Ondanks de erkenning van de staking hebben de bedrijven in samenwerking met het management van de CEPZ de stakingen met geweld uiteengedreven.

IFI-religieuzen zijn de recente slachtoffers van politieke moorden

Als laatsten in de reeks politieke moorden onder het Arroyo-regime zijn een 69-jarige bisschop en een priester van de onafhankelijke katholieke kerk vermoord. Alhoewel de bisschop niet de eerste priester is die om politieke redenen werd vermoord, wordt deze moord toch gezien als een aanval op de kerk. Niemand die politiek actief is in de oppositie, voelt zich op dit moment nog veilig.

Getuigen in kunstmestschandaal duiken onder of worden vermoord

Boeren en boerenleiders die getuigen in het P728 miljoen (12 miljoen euro) kunstmestschandaal, worden nu opgejaagd door duistere personen waarvan wordt vermoed dat ze militairen of politie zijn. Eén van de getuigen, een 61-jarige vrouw, werd al in koelen bloede vermoord. De zaak handelt over een fonds waarvan het geld nooit de boeren bereikte en dat vermoedelijk is gebruikt voor de verkiezingscampagne van president Arroyo.

Bron: Filippijnengroepen België, 12-10-2006.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019