Noord-Korea dreigt de VS met meer atoomproeven


Noord-Koreaanse militairen staan op wacht terwijl Zuid-Koreaanse militairen met elkaar praten bij de grensplaats Panmunjom. (Foto AFP)  

Redactie buitenland

De Democratische Volksrepubliek Korea (DVRK) heeft het recht zich te verdedigen tegen de agressie van de VS. Zonder afdoende bewapening wordt elk land door de VS onder de voet gelopen, bleek de afgelopen jaren herhaaldelijk. Zolang de VS hun wereldhegemonie met geweld in stand houden, zullen er landen zijn die aan een effectief militair antwoord werken. Een vreedzame wereld begint met een andere politiek in de VS. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Noord-Korea ermee dreigt meer atoomproeven te nemen als de VS volharden in hun "vijandige houding" en blijven aandringen op harde sancties tegen het land.

De voorzitter van het Noord-Koreaanse parlement, Kim Yong Nam, suggereerde tegenover het Japanse persbureau Kyodo dat zijn land wil terugkeren aan de onderhandelingstafel. Daar is niets verbazingwekkends aan, want de DVRK is voorstander van dat overleg, zelfs bilateraal met de VS, mits er werkelijk kan worden onderhandeld en de sancties van tafel gaan. Het hangt dus af van de Amerikaanse opstelling, aldus ook parlementsvoorzitter Kim.

In de Chinese hoofdstad Peking zei een Noord-Koreaanse diplomaat tegen het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap: "Hoe harder ze ons onder druk zetten, des te sterker zal ons antwoord zijn". Dat is inderdaad al jaren de politiek van de DVRK. De Chinese ambassadeur bij de VN, Wang Guangya, merkte dan ook op dat een voorzichtig antwoord nodig is. Volgens hem zouden slechts "enkele strafmaatregelen" tegen Noord-Korea moeten worden genomen. De pogingen van de VS in de Veiligheidsraad om de zaak te laten escaleren stuiten terecht op verzet van onder meer Rusland en China. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, herhaalde op CNN nog maar eens dat de VS geen rechtstreekse dialoog met Pyongyang willen.

Een Noord-Koreaanse parlementariƫr, Ri Jong Hyok, zei in Brussel dat NoordKorea zich wel degelijk bedreigd voelt door de VS en daarom over "nucleaire afschrikking wil beschikken." Ri sprak met leden van het Europese Parlement.

In totaal hebben de zeven bekende kernmogendheden - de Verenigde Staten, Groot-Brittanniƫ, Frankrijk, China, Rusland, India en Pakistan - vele honderden kernproeven gedaan. Die van Noord-Korea is vanuit wetenschappelijk oogpunt "niet meer of minder erg", zegt Versteegh, werkzaam in het atoomcentrum in Petten. De test toont volgens hem wel aan dat elk land in staat moet worden geacht een kernwapen te ontwikkelen. Een gevaarlijke ontwikkeling, die echter niet met geweld kan worden gestopt. Alles zal de komende jaren gaan om de vraag of de VS kunnen worden gedwongen een andere koers te varen. Stop het Amerikaanse imperialisme in naam van de vrede.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019