Rusland zal vetorecht gebruiken om westers Kosovo-plan te voorkomen

Redactie buitenland

Rusland zal zijn vetorecht gebruiken ter verdediging van het internationaal recht en het principe van territoriale integriteit van landen indien het land daatoe gedwongen wordt, zei de Russische ambassadeur in Servië, Aleksandar Nikolaevich Alekseev, in een gesprek met "Vecernje Novosti" in Belgrado.

Volgens de ambassadeur wil Rusland een oplossing bereiken gebaseerd op internationaal recht en aanvaardbaar voor zowel Albanese Kosovaren als voor Servië. "Een opgelegde oplossing of het hanteren van uiterste termijnen voor het bereiken ervan zijn totaal onaanvaardbaar voor Rusland", zei Alekseev.

Moskou staat voor "het indienen bij de VN Veiligheidsraad van een voorstel voor de definitieve status overeenkomstig het internationaal recht, de principes van de Europese veiligheid en de principes van het crisissenbeheer", voegde Alekseev toe.

Volgens de ambassadeur is het uitoefenen van het vetorecht bij de VN Veiligheidsraad geen doelstelling, noch een gunstig scenario. "Het zou slechts worden gebruikt als een laatste redmiddel", zei hij. "In feite heeft minister Lavrov een waarschuwing geuit: Dwing ons niet om de waarschuwing uit te voeren", verklaarde Alekseev.

bron: MakFax, (Macedonia), 2-10-2006 http://www.makfax.com.mk

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019