PVDA-B: Van 5 naar 15 verkozenen, van 3 naar 8 gemeenten


Het grote succes in Zelzate is gebasserd op jarenlang volgehouden strijd. Dokterspraktijk, fabriekswerk en parlementair werk gaan hand-in-hand. De hoge score is niet het resultaat van toevallige factoren, maar van langdurig, zichtbaar werken onder de mensen. (Foto Solidair)  

Peter Mertens

De PVDA+ heeft op 8 oktober een bescheiden maar betekenisvolle vooruitgang geboekt in verschillende gemeenten van het land. De PVDA verdrievoudigt haar aantal verkozenen. Ze telt er nu vijftien in acht verschillende gemeenten, in plaats van vijf in drie gemeenten in 2000.

De partij komt ook voor de eerste keer in de gemeente - of districtsraad van vier middelgrote steden als Deurne (Antwerpen), Genk, La Louvière en Seraing. Steden met stuk voor stuk rond de 70.000 inwoners.

De PVDA plukt de vruchten van haar vernieuwing, die begon in 2004. Zoals een krant het vorige week uitdrukte: "Binnen enkele jaren is de PVDA grondig veranderd. De partij heeft niet haar overtuiging verlaten maar wel een zeker radicalisme. Ze staat vandaag veel dichter bij de mensen."

In het noorden van het land waren alle ogen op Antwerpen gericht. PVDA+ droeg zowel in Hoboken als in Deurne haar steentje bij in het blokkeren van de opmars van het Vlaams Belang. In Hoboken zijn Mie Branders en Erica De Meyer verkozen. PVDA+ haalde daar 8,3 procent en houdt zo het Vlaams Belang van de absolute meerderheid. En in Deurne kwam ook 'kiwi'dokter Dirk Van Duppen in de districtsraad, met 4,4 procent van de stemmen.

In Limburg behaalde de PVDA twee zetels. In Genk werd Harrie Dewitte voor de eerste keer verkozen. Zijn lijst kreeg 5,6 procent van de stemmen, een vooruitgang met 2 procent. In Lommel wandelde onze kameraad Staf Henderickx de gemeenteraad binnen als kopman van Aktief, een lokale lijst. In het Oost-Vlaamse Zelzate (ten noorden van Gent) sleepte PVDA+ met zijn 21,7 procent zes zetels in de wacht!

In de regio Luik kreeg de PVDA drie zetels. In Herstal werden Johan Vandepaer en Nadia Moscufo herkozen door een op de tien kiezers. In Seraing verdubbelde dokter Hans Krammisch zijn stemmen ten opzichte van 2000: hij behaalde 5 procent en mag zich straks voor de eerste keer gemeenteraadslid noemen. Ook in Henegouwen mocht de champagne ontkurkt worden: Jan Keijzer verviervoudigde zijn stemmenaantal ten opzichte van 2000.

Ook in de grote steden gaat de PVDA vooruit, zonder daar echter zetels te halen. PVDA+ liet goede resultaten zien in Molenbeek (2,9%), in het Antwerpse Borgerhout (2,4%) en in Charleroi (2,1%C). In verschillende andere grote steden legde de PVDA de basis voor vooruitgang. Dat is het geval in Leuven, Gent, Brugge, Kortrijk, Luik, Namen en Bergen.

Solidair nr.37, 11-10-2006.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019