Izvestia: Antiraketsysteem bezorgt Europa problemen

Redactie buitenland

De Russische krant Izvestia meldde donderdag 21-9 dat de Verenigde Staten alvast voorakkoorden met de regeringen van Tsjechië en Polen hebben gesloten over de aanleg van antiraketsystemen op hun grondgebied. Volgens Izvestia zullen deze plannen problemen over Europa afroepen.

De krant zegt dat Rusland zal moeten reageren op de bouw van deze Amerikaanse afweerschilden in Tsjechië en Polen en zijn eigen nucleaire vermogen verder zal moeten ontwikkelen. Naar verluidt hebben Russische deskundigen al bij de regering erop aangedrongen om dit te doen, omdat ze van mening zijn dat Rusland alleen op deze manier in staat zal zijn zich te beschermen tegen toekomstige politieke druk.

"Het antiraketsysteem dat in Tsjechië en Polen wordt gebouwd zal gericht zijn op Rusland en China", zegt reserve-brigadegeneraal Vladimir Belous van het Centrum voor Internationale Veiligheid (RAV).

Izvestia schrijft dat de Amerikaanse raketbases een bedreiging voor Moskou vormen, en dat terwijl er hypothetisch gezien geen enkel uitzicht is op een groot militair conflict tussen Rusland enerzijds en de VS en de NAVO anderzijds.

"Volgens onze militaire doctrine behoudt Rusland zich het recht voor om preventieve aanvallen uit te voeren - ook met tactische kernwapens - op doelen die een dreiging voor ons betekenen", zegt Alexander Pikajev van de Russische Academie van het Wetenschappelijk Instituut voor de Wereldeconomie en Internationale Betrekkingen. Hij waarschuwt ervoor dat de veiligheid in de huidige wereld niet kan worden verzekerd ten koste van de veiligheid van anderen. De locatie van de antiraketsystemen zullen onvermijdelijk leiden tot bewapeningsprogramma's die weer daartegen gericht zijn. Volgens Izvestia zou Rusland een begin kunnen maken met de ontwikkeling van zijn eigen rakettenschild tegen de bases op Tsjechisch en Pools grondgebied.

De Tsjechische NAVO-ambassadeur Stefan Fuele zei onlangs dat de Verenigde Staten hun besluit over de meest geschikte locatie voor hun rakettenbasis in Centraal-Europa waarschijnlijk zouden uitstellen tot de NAVO-top van november in Riga.

Eind mei publiceerde de NAVO een tot dan toe geheim verslag van militaire experts, die verklaarden dat Europa zich geconfronteerd ziet met een groeiende dreiging van aanvallen met langeafstandsraketten. Volgens dit verslag zou het voor de NAVO technisch uitvoerbaar zijn om een rakettenschild te installeren ter bescherming van Europa.

De huidige Tsjechische regering van de Burger-Democratische Partij (ODS) steunt de aanwezigheid van Amerikaanse legerbases op Tsjechisch grondgebied terwijl de Communistische Partij (KSCM) en de sociaaldemocraten (CSSD) zich ertegen verzetten. Ook de Tsjechische en Poolse bevolkingen verzetten zich volgens peilingen tegen de bouw van Amerikaanse bases in hun land. Ondanks de weerzin van de bevolking geven de meeste Poolse politici er toch hun goedkeuring aan.

Bron: Prague Daily Monitor, Moskou, 21-9-2006, vertaling Frans Willems.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019