Kameraad Joop Smidt overleden

Joop Smidt (1924-2006)

In de nacht van 4/5 oktober is kameraad Joop Smidt overleden, na een zware en lange ziekte.

Joop, geboren op 6 april 1924, groeide op in een arbeidersgezin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam hij deel aan het verzet als arbeider bij de spoorwegen, als saboteur en verspreider van illegale bladen. Dankzij hem en andere spoorwegmedewerkers kon de deportatie van joden van Utrecht en het afluisteren van verzetsmensen worden gesaboteerd. De laatste maanden van de oorlog moest hij onderduiken voor de nazi's.

Na de bevrijding hielp Joop de ANJV oprichten (een van de voorlopers van de huidige CJB), werd hij agitpropinstructeur voor de CPN en kaderlid van het NVV, in het geheim want communisten mochten geen lid worden. Later werd hij lid van de ondernemingsraad van de NS. Hij was vooral betrokken bij het antifascisme en hielp bij de oprichting van de Nederlandse tak van FIR, de AFVN. Hij heeft veel scholing gegeven aan de jongere generaties en heeft veel voor de zaak van het antifascisme gedaan. In 2004 werd hij door de FIR tot erelid benoemd. Tot het laatste toe, ondanks zijn ziekte, was hij actief als raadgever en adviseur voor de volgende generaties van antifascisten.

De CJB wenst zijn nabestaanden veel sterkte, we willen Joop bedanken voor alles wat hij ook voor de CJB heeft gedaan en wij, de jonge generatie, zullen er alles aan doen om het werk van kameraad Joop Smidt en anderen voort te zetten!

Bestuur CJB.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019