VS begonnen aan laatste fase van installeren Raket Verdedigingssysteem in Japan

Redactie buitenland

Het leger van de Verenigde Staten is begonnen aan de laatste fase van het installeren van een modern antiraketschild in het zuiden van Japan. Volgens berichten in de media werd de eerste vracht onderdelen voor het Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3)-systeem, zaterdag 30 september jl. uitgeladen in een militaire haven op het eiland Okinawa, "onder begeleiding" van protesten van een groep anti-oorlogactivisten. (1)

Deze gebeurtenis maakt deel uit van een grotere operatie om een luchtverdedigingsbataljon met ongeveer 600 soldaten te verplaatsen van Fort Bliss in Texas naar de Kedena luchtmachtbasis van de VS in Okinawa. Dit bataljon is uitgerust met 24 PAC-3-raketten.

Op basis van een in juli 2006 gesloten overeenkomst met Tokyo, over het hergroeperen van de militaire eenheden van de VS in Japan, zullen de VS onderscheppingsjagers voor PAC-3-raketten opstellen op hun bases in Japan en deze zo snel mogelijk operationeel maken.

Zaterdag 30 september jl. waren op televisie vrachtwagens en containers te zien die werden uitgeladen uit een vrachtschip van de VS, dat de vrijdag daarvoor voor anker was gegaan in de haven van Okinawa. Het persbureau Kyodo meldde dat, volgens bronnen in het VS-leger, het PAC-3-systeem volgens planning binnen twee weken in Okinawa zal arriveren. De bedoeling van de VS is het PAC-3-systeem gedeeltelijk in gebruik te nemen vanaf eind december 2006 en volledig operationeel te maken voor eind maart volgend jaar, aldus Kyodo.

Op het hoofdkwartier van de VS-strijdkrachten in Tokio en op de Kadena-basis was niemand bereikbaar om de berichten te bevestigen. De combinatie van het op land gestationeerde PAC-3-systeem en de geplande stationering op zee van Standard Missile 3 (SM-3), zal zorgen voor een modern tweefasen antiraketschild.

De SM-3 onderschept ballistische raketten als zij hun hoogste punt bereiken buiten de atmosfeer, terwijl PAC-3 wordt gebruikt om raketten te vernietigen die aan deze onderschepping door SM-3 zijn ontsnapt. De nauwkeurigheid van beide systemen staat nog ter discussie.

SM-3-raketten, door de beide landen samen ontwikkeld, zullen op vernietigingswapens worden geplaatst, uitgerust met het modernste Aegis luchtverdedigingssysteem. Het raketafweerproject is de afgelopen jaren een belangrijke pijler geweest voor het versterkte militaire bondgenootschap tussen Japan en de Verenigde Staten. Japan werd aangezet tot het uitbreiden van zijn raketverdedigingssysteem in samenwerking met de VS, toen Noord-Korea in 1998 een verdachte langeafstandsraket lanceerde, die over het grootste eiland vloog en neerkwam in de Grote Oceaan.

Het door Noord-Korea afvuren van zeven raketten die neerkwamen in de Zee van Japan (Oostzee) verhoogde de motivatie voor het gezamenlijke rakettenprogramma. Op dinsdag 26 september jl. activeerde het VS-leger een krachtige nieuwe raketverdedigingsradar op Camp Shakiri, in het noorden van het Japanse eiland Honshu. De zogenaamde X-Band Radar Transportable (FBX-T) is onderdeel van een netwerk van raketverdedigingssensoren, inclusief de VS- vernietigingswapens uitgerust met Aegis.

Bron: Agence France-Presse, 1-10-2006, vertaling J.Bernaven.

(1) Nvdr: Het lijkt hier te gaan om een verdedigingsschild tegen Noord-Koreaanse raketten. In werkelijkheid is het een onderdeel van het mondiale Amerikaanse project tot het vormen van een ruimteschild, waardoor de VS 'ongestoord' kunnen aanvallen. Het is juist tegen die ontwikkeling en de voortdurende dreiging van Amerikaanse raketten in Zuid-Korea dat de DVRK zich wil kunnen verdedigen.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019