De Cubaanse bevolking lijdt onder de Blokkade


Ambassadeur Oscar de los Reyes Ramos spreekt tijdens demonstratieve bijeenkomst in Amsterdam op 16 september jl. (Foto Manifest)  

Mr. Oscar de los Reyes Ramos (*)

Cuba en de Cubaanse bevolking hebben zeer te lijden onder de economische blokkade en economische oorlog van de Verenigde Staten. De schade bedraagt nu al meer dan 86 miljard dollar. Het is absoluut noodzakelijk om de economische, commerciële en financiële blokkade van de Verenigde Staten tegen Cuba op te heffen.

Dat is nog steeds niet gebeurd, ondanks het feit dat zeker 182 landen bij de Verenigde Naties vorig jaar vóór opheffing van de Amerikaanse blokkade hebben gestemd. De opheffing van de diverse embargo's staat voor het vijftiende jaar op rij op de agenda van de Algemene Vergadering van de VN; dit keer op woensdag 8 november 2006. Dan zullen de leden in de 61ste sessie van de Algemene Vergadering zich uitspreken over de resolutie 'De noodzaak van de beëindiging van het economische, commerciële en financiële embargo, ingesteld door de VS tegen Cuba'.

Cuba en zijn bevolking lijden nu al tientallen jaren onder deze onwettige en onrechtvaardige blokkade. Het directe gevolg is dat de Cubaanse buitenlandse handel (export) een schade oploopt van ca. 46 procent op jaarbasis, ofwel zo'n 380 miljoen dollar, door de opgelegde sancties van de VS. De totale economische schade over alle jaren is opgelopen tot meer dan 86 miljard dollar. De onmenselijke blokkade gaat ten koste van de bevolking van ruim 11 miljoen mensen en met name van de honderdduizenden Cubaanse kinderen die daardoor niet over de nodige medicijnen kunnen beschikken.

De langdurige sancties en embargo's druisen in feite in tegen de meest basale rechten zoals die zijn neergelegd in de door de Verenigde Naties vastgestelde rechten van de mens. De handelsbetrekkingen met andere landen rondom het Cubaanse eiland in de regio worden hierdoor ook zwaar geschaad.

Handelsondernemingen die zaken doen met de Verenigde Staten worden door dat land zwaar onder druk gezet om hun relaties met Cuba te verbreken, met het dreigement dat er verregaande sancties tegen deze ondernemingen zullen worden opgelegd.

(*) Nieuwe Cubaanse Ambassadeur in Nederland.

Den Haag, 25 oktober 2006.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019