Verklaring van de NAM naar aanleiding van de nucleaire test in de DVRK


Vlaggen tijdens de 14de bijeenkomst van de NAM in Havana. Cuba heeft het voorzitterschap voor de komende periode overgenomen.  


Betogers tijdens bezoek van Rice aan Zuid-Korea. Zij beschuldigen de VS van het aanzetten tot oorlog op het Koreaanse Schiereiland. (Foto Reuters)  

Redactie buitenland

Op vrijdag 13 oktober 2006 gaf het Coördinatiebureau van de Niet-Gebonden Beweging (NAM- Non-Aligned Movement), na een vergadering in het VN-hoofdkwartier in New York onder voorzitterschap van Cuba, de volgende verklaring uit naar aanleiding van de kernproef door de Democratische Volksrepubliek Korea op 9 oktober.

  1. Het Coördinatiebureau van de NAM drukt zijn zorg uit over de nucleaire test op het Koreaanse schiereiland en onderkent de complexe situatie die hieruit voortvloeit. De test toont aan dat nog harder moet worden geijverd om de doelen van de Beweging op het gebied van de ontwapening, waaronder ook het afstoten van kernwapens, te bereiken. De Beweging spoort de betrokken partijen in de regio aan gematigdheid te betrachten die noodzakelijk is voor de regionale veiligheid, af te zien van verdere nucleaire tests en geen materiaal, uitrustingen en technologie die nodig zijn voor kernwapens uit te voeren.
  2. De Beweging geeft uiting aan haar wens tot de denuclearisering van het Koreaans schiereiland en blijft haar steun verlenen aan het zes-partijenoverleg dat zo snel mogelijk moet worden hervat. De Beweging is er ten stelligste van overtuigd dat de diplomatie en de dialoog op een vreedzame wijze moeten worden voortgezet, om zo te komen tot een langdurige oplossing voor de Koreaanse nucleaire kwestie.
  3. Opnieuw bevestigt de Beweging haar principiële standpunt ten opzichte van de nucleaire ontwapening. Dit standpunt blijft de hoogste prioriteit behouden, evenals de zaken die betrekking hebben op de nucleaire non-proliferatie in alle opzichten. Ook benadrukt de Beweging haar bezorgdheid over de dreiging die uitgaat van de permanente aanwezigheid van kernwapens, het gebruik ervan en over het dreigen met het te gaan gebruiken. Tegelijkertijd uit de Beweging opnieuw haar grote zorgen vanwege de trage vooruitgang die wordt geboekt op het gebied van de nucleaire ontwapening en het gebrek aan vorderingen van de landen die beschikken over deze wapens om hun arsenaal te ontmantelen. De Beweging wijst op de noodzaak de ondubbelzinnige toezeggingen die in 2000 werden gedaan na te komen, waarin afgesproken werd te streven naar de volledige afschaffing van nucleaire wapens. In deze context benadrukt de Beweging noodzakelijkheid om zonder uitstel onderhandelingen hierover op te starten.
  4. Ten slotte verwijst de Beweging naar haar principes en prioriteiten op het gebied van de ontwapening en de internationale veiligheid zoals ze werden aangenomen tijdens de 14e conferentie van staatshoofden van de Niet-Gebonden Beweging, die plaatsvond in het Cubaanse Havana van 11 tot en met 16 september 2006.

Vertaling Frans Willems.