Verkiezingen in Nicaragua en bedreigingen van de VS


Daniel Ortega heeft voorsprong in de presidentsverkiezingen in Nicaragua.  


 


 

Redactie buitenland

De VS lanceren allerlei soorten bedreigingen die een uiteindelijke overwinning van de Sandinisten-kandidaat, Daniel Ortega, in de aanstaande presidentiƫle verkiezingen in Nicaragua proberen te frustreren.

Kortgeleden was het de beurt aan het Republikeinse congreslid Dan Burton die, tijdens een bezoek aan het Centraal-Amerikaanse land, probeerde om de Nicaraguanen af te schrikken door tijdens een persconferentie te zeggen dat, als het Sandinistisch Front de verkiezing op 5 november zou winnen, Washington zou proberen om de dollars te controleren die als familieoverschrijvingen naar Nicaragua worden verzonden door de meer dan een half miljoen Nicaraguanen die in de Verenigde Staten leven. Bovendien waarschuwde Burton er ook voor dat een verkiezingsoverwinning van Daniel Ortega de huidige betrekkingen van Nicaragua met de Verenigde Staten en andere landen van het gebied in gevaar zou brengen.

Duidelijk is dat de Amerikaanse regering zich ongerust maakt over een uiteindelijke terugkeer aan de macht van de Sandinistas in Nicaragua en zij aarzelen niet te proberen om iedereen onder druk te zetten hun belangen in het gebied veilig te stellen. Analisten herinneren eraan dat Washington al een vuile oorlog tegen het Sandinistisch Front voor de Nationale Bevrijding voerde in de jaren '80 toen de regering van de VS Nicaraguaanse contrarevolutionaire groepen financierde en steunde.

Ondanks al deze manoeuvres tonen de recente opiniepeilingen aan dat 85 procent van de Nicaraguaanse bevolking de verklaringen verwerpt die door de vertegenwoordigers van de VS worden afgelegd en dat Daniel Ortega nog steeds een voorsprong van vijf procent heeft in de aanloop naar de presidentiƫle verkiezingen op 5 november. De verkiezingsstrijd in Nicaragua gaat tussen twee alternatieven. Die van de huidige status-quo-politiek en de andere waarbij zal worden geprobeerd een sociale, economische en democratische hervorming door te voeren. Op 5 november zullen de Nicaraguanen de kans hebben om een kandidaat te kiezen die kiest voor een sociale politiek, zoals het bestrijden van armoede en het verhogen van het aantal bronnen van werkgelegenheid om de uittocht van arbeiders naar de Verenigde Staten, Costa Rica, El Salvador en andere landen te verminderen; een kandidaat die zich inzet voor de gelijke verdeling van de rijkdom.

Bron: Radio Havana Cuba Viewpoint - Sep 26, 2005 http://www.radiohc.cu