HTM demonstreert


Zo'n 600 werknemers van de Haagse bus- en trammaatschappij HTM verzamelden zich op woensdag 25 oktober jl. op het Plein voor het Tweede Kamergebouw in Den Haag. De bussen en trams in de Haagse regio reden tussen 9.00 en 13.00 uur niet. De HTM-ers vrezen voor ontslagen en slechtere arbeidsvoorwaarden door de marktwerking die in het openbaar vervoer is ingevoerd. (Foto NRC)  

Sociaaleconomische actie

Op woensdag 25 oktober jl. reden er in Den haag tussen 9.00 en 13.00 uur geen bussen en trams. Het personeel voerde actie. De ondernemingsraad van HTM Personenvervoer NV motiveerde haar terechte actie naar het Haagse publiek als volgt:

"De door de landelijke politiek zo gewenste marktwerking zou een beter openbaar vervoer voor een lagere prijs moeten bewerkstelligen, maar daar komt tot op heden weinig van terecht. In plaats daarvan zien wij bijvoorbeeld in Brabant de grote vervoersbedrijven vechtend over straat rollen, terwijl zij hun afspraken over het te leveren vervoer niet willen of kunnen nakomen.

We zien de laatste jaren over het algemeen openbaar vervoer vooral verslechteren in plaats van verbeteren. Tegelijkertijd zien wij onze werkdruk tot onaanvaardbaar niveau toenemen en onze arbeidsvoorwaarden verslechteren.

Het personeel van HTM heeft met de laatste CAO fors moeten inleveren, en is niet zeker van haar toekomst. De gemeente Den Haag heeft binnen de kaders van de wet gezocht naar creatieve oplossingen om HTM voor Den Haag en haar burgers te behouden, maar is daar door de minister in tegengewerkt. Straks moet ook het openbaar vervoer in Den Haag worden aanbesteed en wat de uitkomst daarvan is kan niemand voorspellen. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat het personeel er niet op vooruit zal gaan, maar erger nog, u als reiziger zeker niet.

We kunnen het overal om ons heen zien: dienstregelingen worden zo uitgekleed dat de reiziger in de kou komt te staan. Overbelast personeel probeert met de moed der wanhoop het publiek toch nog zo goed mogelijk van dienst te zijn. Maar eens wordt de grens bereikt.

De Wet Personenvervoer 2000, die de aanbestedingen in het kader van de marktwerking regelt, wordt binnenkort weer in de Tweede Kamer behandeld. Vandaar dat wij vandaag een petitie aanbieden aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat met de dringende oproep nogmaals bij zichzelf en hun partij te rade te gaan of de nu meer en meer zichtbare negatieve effecten voor u als reiziger en ons als personeel gewenst zijn.

Wij zijn er van overtuigd ook uw belang hiermee te dienen en vragen daarom begrip voor onze actie."