Ingezonden: Reactie op Manifest 18, 5 oktober 2006

In Manifest van 5 oktober jl. schrijft Rob Heusdens dat de SP in Groningen haar eis heeft laten varen het Blauwe Dorp niet te slopen. De SP zou daarmee de bewoners in de steek hebben gelaten. Rob Heusdens heeft zich echter niet goed laten informeren. De SP staat 100% achter de eis van de Bewonerscommissie het Blauwe Dorp integraal te behouden. In de gemeenteraad zijn drie partijen die zich van meet af aan consequent tegen deze sloop hebben verzet: SP, D66 en de Stadspartij. De andere partijen niet. Nu Bond Heemschut een monumentenaanvraag voor het integrale Blauwe Dorp heeft ingediend die de gemeente in behandeling moet nemen, is een raadsdebat hierover uitgesteld. Enerzijds jammer, want de tegenstanders van sloop waaronder de SP wilden de openbare discussie graag aan. Anderzijds is dit heel goed, want als de monumentencommissie positief over het Blauwe Dorp oordeelt zal sloop een stuk moeilijker worden. Daarover is een nieuw raadsdebat toegezegd door het college van B en W. Het debat is dus uitgesteld, met per saldo misschien wel een veel beter perspectief dan kortgeleden leek. Het Blauwe Dorp staat opnieuw op de agenda van de raad, de SP is 100%q tegen sloop van het Blauwe Dorp en heeft ook nooit iets anders beweerd.

Jasper Schaaf (raadslid SP Groningen)

Groningen, 9 oktober 2006

Naschrift door Rob Heusdens

De 'move' die de SP-raadsfractie maakte door begin oktober op het laatste moment de steun aan de motie terug te trekken, heeft de gemoederen in de gemeenteraad, in het Blauwe Dorp en daarbuiten goed beziggehouden. De weergave van het SP-standpunt over het Blauwe Dorp in het artikel in Manifest 18 is echter te snel verschenen. Het stuk was gebaseerd op een persbericht van de Groninger Internet Courant die die dag verscheen. De SP reageerde pas later in een persbericht en per pamflet naar de bewoners van het Blauwe Dorp. Het bericht op Groninger Internet Courant, waarop het Manifest-artikel was gebaseerd, had als toonzetting: "SP door de pomp: Geen oppositie meer tegen Pvda-plan Blauwe Dorp". Dit bericht kwam de vrijdag na de behandeling in de gemeenteraad naar buiten, en werd prominent uitgedragen door oppositiepartij CDA. De daaropvolgende dagen kwam SP gemeenteraadslid Rosita van Gijlswijk met een verklaring met als strekking dat de strijd om behoud van de randwoningen nog altijd doorgaat. Kortom, de boodschap was: de SP was niet "door de pomp" gegaan. Op de weblog van de afdelingssite van de NCPN werd al een nuancering aangebracht over de toonzetting van dat persbericht, met de vermelding dat de SP o.i. niet opeens van standpunt was veranderd.

Nog een kleine correctie op het artikel. Onder de foto van de (gerenoveerde) modelwoning staat vermeld dat deze woning op de nominatie van sloop stond. De dreiging van sloop heeft uiteraard alleen betrekking op de randwoningen van het Blauw Dorp die nog niet gerenoveerd zijn.