Wet Maatschappelijke Onrust (WMO) treft bevolking!


'Geen volk is vrij dat een ander volk onderdrukt'. Dat geldt ook voor de onmenselijke behandeling van asielzoekers in ons land. Maak van ons land geen 'fort Nederland'. 'Hun strijd, onze strijd, internationale solidariteit!' (Foto CJB)  

Jordy Klabbers

Per 1 januari 2007 vervallen de welzijnswet, de huishoudelijke verzorging van de AWBZ, de Wvg en de geestelijke gezondheidszorg; deze worden vervangen door de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De gemeenten zijn dan zelf verantwoordelijk voor het zorgbeleid en hebben de keuze welke voorzieningen zij wel/niet gaan aanbieden aan de bevolking.

De NCPN heeft vanaf het begin gewaarschuwd voor het gevaar van enorme ongelijkheid tussen rijkere en armere regio's en ook bestaat de kans dat de kosten individueel flink oplopen. In navolging hiervan roept ook de voorzitter van de Helderse Cliƫntenraad Gehandicaptenbeleid, K. de Jager: "gehandicapte mensen kunnen er honderden euro's op achteruitgaan!" Dat De Jager waarschuwt dat sommige mensen er wel 600 tot 900 euro per jaar op achteruit zullen gaan, baarde ook leden van de raadscommissie 'Maatschappelijk Welzijn' zorgen.

De NCPN uit bij deze nogmaals haar zorgen omtrent de WMO, met name met het oog op de financiƫle tekorten waar steden als bijvoorbeeld Den Helder al jaren aan lijden. Immers, als een gemeente geen geld heeft voor bepaalde voorzieningen die onder de WMO vallen, wordt de voorziening simpelweg niet beschikbaar gesteld voor de bevolking!

Voor vergoeding voor zaken als rolstoelen of huishoudelijke hulp bestaat geen zekerheid meer. De NCPN ziet liever het hele concept van de WMO in de prullenbak verdwijnen! De zorg hoort geen marktwaar te zijn! De sociale zekerheden moeten toegankelijk blijven voor alle mensen die het nodig hebben! Een volk mag niet de dupe worden van concurrentie en het toevallig wonen in armere regio's!