Centraal-Azië: Meer teamwerk, minder armoede

Redactie buitenland

De ongeveer 200 deelnemers die de 5de Ministeriële Conferentie over Regionale Economische Samenwerking in Centraal-Azië bijwoonden gingen akkoord met een actieplan om de samenwerking op te voeren en armoede te verminderen.

De aankondiging werd gemaakt aan het eind van de vergadering in Urumqi, in het westen van China, waaraan vertegenwoordigers uit Afghanistan, Azerbeidzjan, Kazachstan, Kirgizië, Mongolië, Tadzjikistan, Oezbekistan, en het gastland deelnamen.

De Aziatische Ontwikkelingsbank, sponsor van dit initiatief, bevestigde dat de conferentie "een nieuwe periode van samenwerking tussen Centraal-Azië en de naburige landen opent'. Het actieplan breidt regionale economische hulp uit naar andere gebieden, met inbegrip van menselijke middelen, milieu, toerisme, preventie van ziekten, en infrastructuur.

Tijdens de vergadering bevestigde de Chinese vicepremier Zeng Peiyan dat zijn land lokale bedrijven aanmoedigt om aan de economische ontwikkeling van Centraal-Aziatische landen deel te nemen en regionale buitenlandse investeringen eveneens toejuicht.

Bron: Prensa Latina, Peking, 21-10-2006, vert. wvdk.