Cubaanse economie floreert


Cubaanse economie zit in de lift (Foto Solidair, Tom Flachet)  

Foto: De Cubaanse economie zit in de lift. (Foto Solidair, Tom Flachet)

Pol De Vos

De handel tussen Cuba en Venezuela steeg het afgelopen jaar met 42 procent. Een kwart daarvan, zo'n 400 miljoen euro, is een ruil in natura. Cuba ondersteunt de Venezolaanse sociale programma's met artsen, leraren en landbouwexperts. Chávez betaalt met een fikse korting op de olie.

Daarnaast profiteert de Cubaanse economie ook van de hoge grondstofprijzen. De twee belangrijkste exportproducten, nikkel en suiker, zijn de afgelopen jaren fors in prijs gestegen. Nikkel, dat wordt gebruikt in roestvrij staal, werd tussen 2002 en 2006 485 procent duurder. Ook naar suiker is veel vraag. Het wordt gebruikt om ethanol, een alternatieve brandstof, te maken. De suikerprijs verdubbelde tussen begin 2005 en begin 2006.

In 2005 haalde Cuba al een economische groei van 11,8 procent. Volgens minister van Economie José Luis Rodríguez wordt voor 2006 een gelijk resultaat verwacht. "Het afgelopen jaar was een van de vruchtbaarste jaren in de geschiedenis van de Revolutie", zegt de minister.

En de toekomst ziet er goed uit: midden oktober tekenden Cuba en China een samenwerkingsakkoord voor de uitbouw van een derde biotechnologisch bedrijf, waarbij Cubaanse producten, ontwikkeld door het Centrum voor Moleculaire Immunologie en het Centrum voor Biotechnologie, in China zullen worden geproduceerd. Bovendien is een samenwerking op til met het Indiase staatsbedrijf Oil & Natural Gas. Voor de noord- en westkust van het eiland zouden zich grote olievelden bevinden met een totale inhoud van 1 miljard vaten. Cuba wil nu samen met het Indiase bedrijf de ontginning aanpakken.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019