Mexico - Oaxaca - Van solidariteit met leerkrachten tot echte opstand


Duizenden leerkrachten eisen het ontslag van gouverneur Ulises Ruiz (Archief Solidair)  

Oaxaca in een notendop

De staat Oaxaca is driemaal zo groot als België en telt 3,6 miljoen inwoners. Van de 31 staten die de Verenigde Mexicaanse Staten vormen, heeft maar een staat nog meer armoede dan Oaxaca: Chiapas. De hoofdstad Oaxaca heeft meer dan een half miljoen inwoners.

Jean Pestieau

Zeventigduizend leerkrachten krijgen al vijf maanden geen loon, 1,3 miljoen kinderen geen les. De hoofdstad Oaxaca van de gelijknamige Mexicaanse staat is al die tijd in handen van 'het verzet'.

Al in mei 2006 begonnen de leerkrachten van de staat Oaxaca (zuidwesten van Mexico) hun staking. Ze kregen al snel de steun van de studenten, van verschillende verenigingen voor de mensenrechten en van inheemse volksorganisaties verenigd in de Volksassemblee van de volkeren van Oaxaca (APPO). De staking groeit dan uit tot een echte opstand.

De leerkrachten van de nationale onderwijsvakbond (SNTE) van de staat Oaxaca besloten een kampement op te richten in het historische centrum van de stad. Ze eisten aanvankelijk een loonsverhoging, materiële hulp, zoals een ontbijt en gratis vervoer voor de leerlingen, en de intrekking van de onderwijshervorming. Omdat goeverneur Ulises Ruiz het onderwijs verregaand privatiseert en de geschiedenis van de pre-Columbiaanse tijd van het land uit het programma schrapt.

Op 14 juni veranderden de plaatselijke repressiekrachten van tactiek. Op bevel van de gouverneur organiseerden ze een bloedige repressie met minstens vier doden en talrijke gewonden en gevangenen. Maar in plaats van terug te krabbelen, begon de beweging zich nog meer te radicaliseren. Het vernielde kampement werd heel snel heropgebouwd én uitgebreid. Een groot deel van de bevolking van Oaxaca sloot zich aan bij de beweging. De belangrijkste eis wordt nu het ontslag van gouverneur Ulises Ruiz, die zijn post overigens alleen kon bemachtigen door corruptie en vervalsing van stembrieven.

Omdat het protest maar blijft groeien, al vijf maanden lang, en omdat de enorme volksbeweging het repressieve regime zelf begint te bedreigen, vroeg het Federaal Parlement van Mexico gouverneur Ulises Ruiz om ontslag te nemen. Maar het laatste weekend van oktober stuurde de Mexicaanse president Vicente Fox plotseling toch de Federale Preventieve Politie (PFP), met tanks en helikopters, naar Oaxaca om het stadscentrum te heroveren. Het verzet van Oaxaca trok zich terug op de universiteit.

Bron: Solidair, 8-11-2006. Meer info op www.intal.be