Daniel Ortega officieel uitgeroepen tot nieuwe president


Daniel Ortega, winnaar van de presidentsverkiezingen in Nicaragua.  


Daniel Ortega, winnaar van de presidentsverkiezingen in Nicaragua.  

Redactie buitenland

De Opperste Kiesraad van Nicaragua (CSE) bevestigde officieel - na het tellen van 91,48 procent van de stemmen - dat Daniel Ortega de nieuwe president van het land zal zijn.

Met 38,07 procent van de 2.244.215 geldige stemmen, heeft Ortega negen procent meer stemmen dan zijn hoogste rivaal, de ex-bankier Eduardo Montealegre van de ALN (Nicaraguaanse Liberale Alliantie) met 29 procent. Derde werd de kandidaat van de PLC (Constitutionele Liberale Partij) van de vroegere vicepresident Jose Rizo, met 26,21 procent. Na de vijfde en definitieve telling door de CSE, gaf Montealegre zijn nederlaag toe en bood hij zijn gelukwensen aan de winnende kandidaat aan.

Chávez feliciteert Ortega

President Hugo Chávez van Venezuela telefoneerde op dinsdag 7 november jl. met de nieuw verkozen president van Nicaragua, Daniel Ortega, om hem met zijn overwinning geluk te wensen. "Gelukwensen aan u, aan de Sandinisten en aan alle Nicaraguanen. Wij zijn zeer trots op jullie, een Bolivariaanse en Sandinistische omhelzing voor jullie allemaal", zei Chávez.

Ortega antwoordde, "Wij sturen een omhelzing van de Sandinisten voor het Bolivariaanse volk en in het bijzonder voor de Venezolaanse president, onze beste broeder, Hugo Chávez," meldde AFP.

Bron: GRANMA, Managua, 7-11-2006, vert. wvdk.