Loonstrijd van rijksambtenaren: in belang van allen!

foto: Honderden boze en bezorgde rijksambtenaren vulden de grote vergaderzaal van de RAI in Utrecht tot aan de nok toe.

Piet Schouten

Op woensdag 1 november 2006 bleek een enorme kloof tussen de voorstellen voor een salarisverhoging binnen de nieuwe CAO Rijkspersoneel 2007 vanuit de gezamenlijke vakbonden en de magere voorstellen van de onderhandelaar namens minister Remkes. De 1,9 procent die de werkgever biedt is een teken van minachting voor het overheidspersoneel.

Een structurele ophoging van de eindejaarsuitkering - vooral van belang voor de lage salarisschalen gezien de eigen bijdrage ziektekosten en gestegen brandstof en energieprijzen - en de looneis van 2,5 procent, maken het verlies aan koopkracht bij de ambtenaren en de achterstand op het particuliere bedrijfsleven de afgelopen jaren amper goed.

Maar het is tenminste een 'reële eis' zoals de onderhandelaars stellen. Het zou een stapje in de goede richting kunnen worden. Zelfs deze compensatie wordt door Remkes c.s. betiteld als 'overvragen'. Het overleg over de CAO 2007 is daarmee nu echt vastgelopen.

Voor de zoveelste keer probeert een kabinet de werknemers bij de rijksdiensten te gebruiken als voorbeeld voor loonmatiging bij andere sectoren en om de uitkeringen te verlagen. Daarom zullen succesvolle acties van ambtenaren ook van groot belang zijn voor de lonen en uitkeringen van personeel in de marktsector en voor mensen afhankelijk van een uitkering (WAO, AOW, bijstand)!

ABVAKABO FNV is een grootscheeps offensief begonnen over het belang van ambtenaren voor de samenleving. Hierover meldt de bond met grote instemming van ambtenaren en aangevuld door de leden bij o.a. onderwijsinspectie en milieudiensten:

"De plannen om miljarden te bezuinigen op de overheid, zonder een heldere visie op overheidstaken, zijn irreëel. Bovendien zijn er helemaal niet zoveel beleidsambtenaren als de partijen beweren."

Dat zegt ABVAKABO FNV in een reactie op de verkiezingsplannen van de politieke partijen. "De politieke partijen die met het verminderen van het aantal ambtenaren denken te scoren, misleiden de kiezers en hebben boter op hun hoofd. De politiek zelf is een belangrijke oorzaak van bureaucratie. Je kunt niet de minister voor allerlei wissewasjes naar de Kamer halen, alle procedures dicht willen timmeren, mensen geen eigen verantwoordelijkheden geven en tegelijk verwachten dat je een kleine, slagvaardige overheid hebt. Bovendien vallen er geen miljarden te bezuinigen op beleidsambtenaren. Van de 115.000 rijksambtenaren zijn er circa 12.000 met beleid bezig. De rest doet uitvoerend en ondersteunend werk, zoals het bewaken van gevangenen, het beheer van de wegen, rechtspraak en de belastingdienst. Daarop zal niet worden bezuinigd, al is het alleen maar omdat dat in strijd is met dezelfde verkiezingsprogramma's."

De plannen om het aantal rijksambtenaren te verminderen mogen niet worden gerealiseerd. ABVAKABO FNV zal eraan moeten worden gehouden en nooit mogen toestaan dat de bezuiniging ten koste gaat van de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren.

In Utrecht vond woensdag 8 november een drukbezochte bijeenkomst van rijksambtenaren plaats over het betrekken van alle vakbondsleden bij de discussies over het conflict rond de vastgelopen CAO-onderhandelingen. Kaderleden bezochten de bijeenkomst in Utrecht en bespraken actievormen en het oprichten van actiecomités. Minister Remkes zal met een beter bod voor de dag moeten komen i.p.v. hoog gekwalificeerde arbeid af te doen met een fooitje! De enige manier om de dames en heren in Den Haag aan het verstand te brengen dat het menens is, zijn keiharde acties!