Wereldfocus


Herverkiezing Lula legt basis voor nieuwe verbeteringen.  

Herverkiezing van Lula consolideert diepgaande veranderingen

De herverkiezing van Lula luidt een fase van diepgaande vernieuwing in. "Na twee keer Lula zal Brazilië nooit meer hetzelfde zijn", is de mening van Roger Burbach, directeur van het Center for the Study of Americas in Berkeley. Vooral op het vlak van internationale relaties zou de verkiezing van Lula's tegenstander, Alckmin, een totaal andere koers hebben betekend. Lula heeft werk gemaakt van Zuid-Zuidrelaties die hij verder wil stabiliseren, terwijl Alckmin het land opnieuw dichter bij de regering Bush zou hebben gebracht. (...) Francisco Meneses van Ibase (het Braziliaanse instituut voor Socio-Economische analyse): "Door Lula alleen zou misschien niet veel veranderen, maar de sociale bewegingen zijn er zich van bewust dat deze overwinning hun overwinning is. Zij zullen nu wat krachtiger doorzetten om tijdens deze tweede termijn van onderuit reële veranderingen door te drukken." (IPS, 28/10-03/11-2006)

Nieuwe wereldvakbond is een feit

In Wenen werd op woensdag 1 november het Internationaal Vakverbond (IVV) opgericht. Deze nieuwe organisatie vertegenwoordigt via haar 309 aangesloten organisaties 166 miljoen werknemers. Deze internationale eenheidsvakbondskoepel is de opvolger van het Wereldverbond van de Arbeid (WVA), van christelijke origine waar het CNV lid van was, en het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen (IVVV) waar de FNV toe behoorde. Deze International Trade Union Confederation, ITUC, wil door de nieuwe eenheidsorganisatie sterker staan om de globalisering socialer te maken. (...) (IPS, 28/10-03/11-2006)

Afrikaans-Chinese top in Peking

Vorige week startte in Peking een driedaagse Afrikaans-Chinese top om de economische, culturele en diplomatieke relaties tussen China en Afrika te versterken. (...) China heeft de afgelopen jaren een sterke aanwezigheid opgebouwd in Afrika, uitgaande van infrastructuurwerken, goedkope leningen, investeringen in indrustrie en landbouw tot diplomatieke steun. Zo blijft China in de Veiligheidsraad een resolutie blokkeren om sancties op te leggen aan Soedan omdat China sterk afhankelijk is van de Soedanese olie. De pragmatische aanpak van China in Afrika (...) zette al heel wat kwaad bloed bij Europa, het IMF en de Wereldbank. Zo zal China binnenkort technologisch materiaal leveren aan Mugabe waarmee hij zijn tegenstanders in de gaten kan houden. Veel Afrikaanse leiders opteren voor Chinese investeringen in plaats van Westerse. (...) China ontkent de kritiek op haar aanpak in Afrika en stelt dat zijn politiek van non-interventie in combinatie met economische hulp veel Afrikaanse landen meer welvaart en economische groei heeft opgeleverd. (IPS, 28/10-3/11-2006)

Chinese minister van Milieu komt in actie

De Chinese minister van milieu, Zhou Shengxian, kondigde vorige week aan dat hij werk wil maken van een strengere milieuwetgeving. Daarnaast wordt er voor de komende vijf jaar 162 miljard dollar vrijgemaakt om de uitstoot van CO2 te verminderen en nog eens 132 miljard dollar om de watervoorziening te redden. Er wordt een project gestart om alle drinkwaterbronnen op het platteland te beschermen en er zullen 600 nieuwe waterzuiveringsinstallaties worden gebouwd. Dit is dringend nodig want 70 procent van alle rivieren en meren en 90 procent van de ondergrondse waterlagen van de steden zijn nu al vervuild. Door een te lakse milieuwetgeving kunnen vandaag chemische fabrieken hun afval lozen in rivieren en meren. (...) Volgens Pan Yue, directeur van de State Environmental Protection Administration, is de milieucrisis een fase in de economische boom die China nu doormaakt. Het isvolgens Yue een grote fout dat China de manier van economische modernisering heeft overgenomen van het Westen, dat ook geen rekening hield met het milieu. (IPS, 28/10-3/11-2006)

Jongerenwerkloosheid stijgt wereldwijd

De werkloosheid onder jongeren van 15 tot 24 jaar is het afgelopen decennium met 14,8 procent gestegen, terwijl miljoenen jongeren die wél werken eveneens in armoede leven. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Ondanks economische groei in zowat alle regio's slagen veel landen er dus niet in om voldoende banen te creëren. De situatie is het ergst in ontwikkelingslanden, met uitschieters in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (25%). In de industrielanden is de jongerenwerkloosheid wel gedaald met 2 procent. Onder de jongeren vallen vooral meisjes uit de boot, omwille van culturele tradities, vooroordelen, gebrek aan kansen en onderwijs. Bij een overschot op de arbeidsmarkt geven werkgevers ook nog steeds de voorkeur aan een man. Het rapport belicht ook een aantal misvattingen omtrent jongeren en arbeid. Een baan hebben betekent niet dat het leven er beter op wordt. Veel jongeren werken onder erbarmelijke omstandigheden en krijgen te weinig loon, waardoor meer dan 300 miljoen jongeren leven van minder dan 2 dollar per dag. Algemeen wordt er van uitgegaan dat beter onderwijs en toegang tot onderwijs betekent dat men sneller een job vindt, wat dus volgens de IAO niet klopt. Een diploma is geen garantie voor werk, en bovendien blijft de toegang tot onderwijs voor veel jongeren een groot probleem. Volgens de IAO zal de situatie in ontwikkelingslanden nog verergeren door de bevolkingsaangroei en zullen de millenniumdoelstellingen niet worden bereikt als de trend aanhoudt. (VN: Jongeren maken eenvierde van de wereldbevolking van zes miljard mensen uit. Zesentachtig procent van hen leeft in ontwikkelingslanden. De Verenigde Naties schatten dat eenvijfde van alle jongeren leeft van minder dan één dollar per dag. Vijfenveertig procent leeft van minder dan twee dollar per dag.) (IPS, 28/10-03/11-2006)