Acties voor een generaal pardon

Demonstratieve bijeenkomsten voor het gemeentehuis in Lemmer

Van een correspondent

Vanaf 11 november (Sint Maarten) tot en met de verkiezingsdag 22 november is er met lampionnen gedemonstreerd vóór een generaal pardon voor asielzoekers op de stoep van het gemeentehuis van de gemeente Lemsterland.

De leiding van de demonstratieve optredens was in handen van Ali Kahnoma, zijn vrouw en drie kinderen. Voor Ali Kahnoma, afkomstig uit Iran, was het zeker niet de eerste keer dat hij het initiatief nam tot actie voor asielzoekers die hier al vele jaren verblijven en waarvan er mensen op straat dreigen komen te staan, als zij niet door en met hulp van particulieren opgevangen worden.

In maart van dit jaar was er ook al een demonstratie bij het gemeentehuis in Lemmer. In het kader van de landelijke actie 'asielzoekers te gast bij politici' in oktober was Ali te gast bij de NCPN-raadsleden Rinze en Lenie Visser, waar hij de nacht doorbracht. Ook het naar aanleiding hiervan door Kahnoma aan de plaatselijke krant gegeven interview heeft veel inwoners van de gemeente de ogen geopend en nogmaals geconfronteerd met de keiharde en onmenselijke regeringspolitiek.

De Sint Maartenacties hebben niet alleen plaatselijk, maar ook provinciaal en landelijk belangstelling gekregen. Vermeldenswaard is hier zeker ook dat de reserves die er destijds bij een deel van de bevolking waren, toen er in Lemmer sprake van was dat er een asielzoekerscentrum (azc) zou komen, door de praktijk zijn achterhaald en de acties voor een generaal pardon nu op veel steun kunnen rekenen.