CSTO en SCO klaar om samen te werken op Regionaal en Internationaal Veiligheidsgebied

Redactie buitenland

De CSTO (Collective Security Treaty Organization - Collectieve Verdragsorganisatie voor de Veiligheid) staat klaar om met de SCO (Shanghai Cooperation Organization - Samenwerkingsorganisatie van Shanghai) samen te werken. De CSTO-lidstaten hebben gezamenlijke procedures voltooid voor onderlinge samenwerking in een ontwerpmemorandum van wederzijds begrip tussen het CSTO-secretariaat en het secretariaat van de SCO, werd nieuwsagentschap BelTA verteld door de persdienst van de CSTO.

Volgens deze bron werd het document opgesteld door de SCO en in mei van dit jaar goedgekeurd door de raad van ministers van Buitenlandse Zaken van de SCO. Later verspreidde de permanente commissie van de CSTO het document voor overleg in de CSTO-lidstaten. Overeenkomstig het ontwerpmemorandum zijn alle betrokkenen klaar om samen te werken op alle tereinen waar hun belangstelling naar uitgaat.

Het gaat vooral om kwesties als het verzekeren van regionale en internationale veiligheid, de bestrijding van terrorisme, onwettige drugs en wapenleveranties én georganiseerde en internationale misdaad.

De CSTO en SCO zijn van plan overleg te voeren en informatie uit te wisselen om gemeenschappelijke programma's op te stellen en gezamenlijk optreden te agenderen. Volgens het secretariaat van de CSTO werd het ontwerpdocument zonder opmerkingen goedgekeurd door Wit-Rusland, Kyrgyzië, Oezbekistan en Tadzjikistan. Rusland, Armenië en Kazachstan hadden kanttekeningen geplaatst. Armenië bood bijvoorbeeld aan om de samenwerking uit te breiden op het gebied van het tegengaan van onwettige migratie.

De permanente CSTO-commissie besprak de opmerkingen van de lidstaten en stelde het document vast. Het ontwerpmemorandum zal ter discussie worden voorgelegd aan de raad van ministers van Buitenlandse Zaken van de CSTO, die het plan heeft bijeen te komen in december van dit jaar in Minsk. De verwachting is dat de leidinggevende personen van de CSTO-lidstaten het document allemaal zullen ondertekenen.

Bron: BelTa (Witrussisch Telegraaf Agentschap), 21-11-2006 http://www.belta.by/en/news/politics?id=121927, vert. wvdk.