Opstand bij 'Bayer' in Duitsland


demonstratie bij BAYER.  

Marcel de Jong

Vorig jaar splitste de multinational BAYER zijn oorspronkelijke thuisvestiging in Leverkusen (tussen Düsseldorf en Keulen gelegen) in verschillende dochterondernemingen op. Eén daarvan, 'Bayer Industry Services' (BIS), staat nu onder druk. Ondanks vette winsten heeft BIS het ontslag van 600 van de 5000 werkenden tot 2009 afgekondigd. Nog eens 2300 banen worden naar elders verplaatst. Dat betekent dat de helft van de werkenden van de Bayer-dochter op straat wordt gezet. Maar dat pikken de werknemers niet.

Achtergrond van deze herstructureringen zijn de hoofdklanten van BIS, namelijk Bayer AG (de oude moedermaatschappij) en Lanxess (de belangrijkste dochter), die van BIS geen winst maar vooral goedkope service verwachten.

De werkenden in de Duitse chemische industrie hadden al jaren een relatief goede arbeidspositie. De bazen van deze industrietak kochten de rust met goede sociale voorzieningen en lonen boven het CAO-gemiddelde. De vakbond in deze sector staat bekend om het rekening houden met de positie van de ondernemers. Als er ergens in Duitsland gestaakt wordt, dan is de voorzitter van de IG Bergbau-Chemie-Energie, Hubertus Schmoldt, één van de eersten die begrip toont voor de opstelling van de ondernemers.

Als gevolg hiervan bestaan er al sinds jaren ondernemingsraden in de chemische industrie die buiten de officiële IG BCE om optreden. Niet tégen de bond, maar zonder. Direct nadat de ontslagen bekend werden, kwam het tot demonstraties in Leverkusen en Krefeld. Op een bedrijfsvergadering van BIS in Leverkusen stapten de arbeiders uit de zaal uit protest tegen het optreden van de directie. Op maandag, 30 oktober, namen de alternatieve 'Basisondernemingsraden' het initiatief voor een protestactie voor de hoofdingang van het bedrijf in Leverkusen. Er verschenen 300 collega's die een half uur lang de Bundesstrasse 8 (Rijksstraatweg) blokkeerden.

Na aanvankelijk tegengas van de vakbondsleiding van IG BCE is intussen ook de officiële bond aan de kant van de werkenden gaan staan. Op 13 november belegde de IG BCE een ledenvergadering om zijn leden de deelname aan de actie voor 'Tor 1' (Poort 1) mogelijk te maken. De bedrijfskrant van de DKP, 'Die Pille', roept op om verder te gaan met het protest. Er wordt geëist dat er geen banen worden geschrapt, ook niet heimelijk; dat de opsplitsing van het concern een halt wordt toegeroepen; en dat eindelijk een bedrijfs-CAO wordt ondertekend die deze naam ook verdient.

"Dat verzet loont tonen de acties waartoe de 'Basisondernemingsraden' hebben opgeroepen. De maandag-demonstraties en het 'bezoek' bij (bedrijfsleider) Wenning op vrijdag jl. stemmen optimistischer en geven meer moed dan alle demonstraties van de laatste tien jaar. Wij allen voelen dat we het verzet slechts moeten voortzetten en uitbouwen om de rollen te kunnen omdraaien en voor de afwisseling eens het Bayer-concern onze eisen te kunnen opleggen."

Op woensdag 22 november trokken 3000 arbeiders van alle Bayer-bedrijven uit de regio (Leverkusen, Dormagen, Uerdingen, Wuppertal) naar Leverkusen. De vakbondsbestuurders vinden intussen strijdbare woorden. Gottlieb Förster, tweede man in de Raad van Toezicht bij BIS, verklaarde: "Wie met vuur speelt, mag niet verwachten dat de IG BCE de vlammen dooft." Achter de deuren wordt intussen druk onderhandeld tussen de directie en de IG BCE.