Filippijnen Actueel


Vlnr: Teodoro 'Teddy' Casino (lid Congres), Ma. Ana 'Jamby' Madrigal (lid senaat), dr. Gianni Tognoni (secr.-gen. Volkstribunaal), Tiny Cox (Eerste kamer SP).  


 

Internationaal mensenrechtentribunaal tegen president Arroyo van start

Op verzoek van een samenwerkingsverband van progressieve Filippijnse volksorganisaties en mensenrechtenorganisaties heeft het Permanente People's Tribunal zijn tweede sessie over de Filippijnen geopend op 30 oktober in Den Haag. Het tribunaal zal een onderzoek instellen naar de mensenrechtenschendingen van de regering Arroyo. De regering komt ook uit andere hoeken steeds meer onder druk te staan. Zo hebben onlangs verschillende Kamers van Koophandel, internationale bedrijven en internationale politici zich uitgesproken tegen de politieke moorden op de Filippijnen.

Ondanks politieke druk blijven schendingen mensenrechten doorgaan

Ondanks de toenemende druk op de regering Arroyo blijven de politieke moorden en andere mensenrechtenschendingen aanhouden. Zo lieten in de afgelopen 14 dagen een boerenleider en een mensenrechtenactivist het leven en ontsnapten enkele anderen ternauwernood aan een aanslag. Ook viel men binnen in een nonnenklooster en werden twee ontwikkelingswerkers gearresteerd zonder opgave van reden.

Druk neemt toe om nieuw handelsakkoord met Japan te verwerpen

Het nieuwe handelsakkoord tussen de Filippijnen en Japan (Japan-Philippines Economic Partnership Agreement - JPEPA) dat in september ondertekend werd staat onder druk. Uit nader onderzoek blijkt dat het akkoord economisch onrendabel is voor de Filippijnen. Bovendien blijkt het van de Filippijnen, via verborgen clausules, ook de chemische vuilstort van Japan te maken. Progressieve organisaties en politici ijveren voor herziening of verwerping van dit akkoord.

Steeds meer Filippijnen lijden honger

Uit een recent onderzoek van de SWS blijkt dat de voedselzekerheid onder de Filippiinen in de afgelopen vier maanden is afgenomen met 4,6 procent. Gedurende deze maanden zeiden 800.000 huishoudens vaak tot altijd honger te hebben geleden. Daarnaast zijn er nog 2 miljoen huishoudens die regelmatig hongerlijden.

Ontslag dreigt voor 75% van havenarbeiders in Manilla

Havenarbeiders in de Manilla North Harbor vrezen dat ze hun banen zullen verliezen als de privatisering in 2007 wordt doorgezet. Een verantwoordelijke van de Philippine Port Authority heeft verklaard dat 75 procent van de arbeiders ontslagen zal worden als de winnende bieder de haven overneemt.

Filippijnengroepen Belgiƫ, 15-11-2006.