Internationale ontmoeting van 63 communistische partijen in Lissabon


Strijdbare bijeenkomst van De PCP in Almada, ter gelegenheid van de 'Internati­onale Meeting'. Internationale solidariteit met de strijdende volkeren! (Foto Manifest)  


 


 

Lissabon, 12 november 2006

  1. Van 10 t/m 12 november 2006 vond in Lissabon een internationale conferentie van communistische- en arbeiderspartijen plaats. Het thema van deze bijeenkomst was 'Gevaren en mogelijkheden van de internationale situatie; de strategie van het imperialisme, de energiekwestie, de strijd van de bevolkingen en de Latijns-Amerikaanse ervaringen, de vooruitzichten van het socialisme.'

    Er namen 63 partijen aan de ontmoeting deel, 17 partijen konden om verschillende redenen niet aanwezig zijn. De partijen spraken hun grote zorg uit over de grote bedreigingen van onze tijd, maar ook werd uitdrukking gegeven aan het vertrouwen in de capaciteiten van de bevolkingen om het imperialisme en haar hegemoniale ambities terug te dringen en nieuwe stappen te zetten op de weg naar maatschappelijke vooruitgang, vrede en socialisme.

  2. Tijdens de conferentie werd gewezen op de steeds dringender noodzaak van de klassenstrijd. De partijen benadrukten dat de strijd tegen het neoliberalisme, het neokolonialisme en de uitbuiting door het grootkapitaal moet worden opgevoerd. Dit grootkapitaal valt de meest elementaire menselijke waarden aan en is verantwoordelijk voor de achteruitgang op sociaal, cultureel en democratisch gebied.
  3. De partijen onderstreepten dat het neoliberalisme, het militarisme, oorlogen en de aanvallen op fundamentele rechten, vrijheden en garanties onlosmakelijk deel uitmaken van het offensief van het grootkapitaal en het imperialisme. Het gevecht om de controle over de wereldwijde energiebronnen en de beheersing van hun distributieroutes vormt een belangrijke factor in de imperialistische wereldpolitiek, zowel op het gebied van de samenwerking als dat van de rivaliteit. Dit blijkt duidelijk uit de situatie in Europa, het Midden-Oosten, Centraal-Azië, Afrika en andere regio's. Tegelijkertijd stelden de deelnemers de energieverspilling die veroorzaakt wordt door de ongebreidelde consumptie van de kapitalistische samenlevingen aan de kaak.
  4. De deelnemende partijen zijn van mening dat de strijd tegen het militarisme en tegen de oorlog moet worden opgevoerd. Gestreefd wordt onder meer naar de terugtrekking van de bezettingstroepen uit Afghanistan en Irak, de opheffing van de NAVO en andere agressieve militaire bondgenootschappen, een vermindering van de wapenuitgaven ten gunste van ontwikkelingsprojecten en de ontmanteling van buitenlandse militaire bases. De urgentie van de ontwapening en met name die van de nucleaire ontwapening werd eens te meer in de agenda onderstreept.
  5. De uitbreiding van de aanvallen tegen de fundamentele rechten, vrijheden en waarborgen van de bevolkingen wordt beschouwd als een verontrustende tendens in de internationale situatie. Het feit dat het Amerikaanse Congres martelingen en staatsterrorisme accepteert werd veroordeeld.

    De aanwezige deelnemers deden een hartstochtelijke oproep tot een krachtige verdediging van de democratische vrijheden tegen de opkomst van extreemrechts, tegen vreemdelingenhaat, racisme, religieus fanatisme en obscurantisme en tegen anticommunisme. Ze spraken hun solidariteit uit met de jonge Tsjechische communisten en eisten dat de rechten van de Tsjechische communistische jeugdbeweging worden hersteld. De partijen veroordeelden pogingen om bewegingen en personen die zich verzetten tegen de kapitalistische uitbuiting en de imperialistische onderdrukking te criminaliseren.

    De deelnemers hechten veel waarde aan het groeiend verzet tegen de imperialistische interventie en agressie en benadrukten het belang van de versterking van de solidariteit met alle bevolkingen die tijdens deze strijd in de frontlinie staan.

  6. Ze wezen op de betekenis van het groeiend verzet dat de bezettingstroepen van de VS en de NAVO ondervinden in Afghanistan en Irak. Dreigementen ten opzichte van Syrië en Iran die de afgelopen dagen nog ernstiger geworden zijn werden veroordeeld. Men eiste een volledig respect voor de soevereiniteit van Libanon. De partijen veroordeelden de misdaden van Israël in Libanon en Palestina alsmede de medeplichtigheid hieraan van de Europese Unie en de Verenigde Staten die verantwoordelijk zijn voor de repressie en de humanitaire catastrofe in de Gazastrook en op de West Bank. De partijen ondersteunen de strijd voor Israël's volledige terugtrekking uit alle Arabische gebieden die in 1967 werden bezet, een terugtrekking die in overeenstemming is met de relevante VN-resoluties. Ook gaven ze blijk van hun actieve solidariteit met de PLO en de Palestijnse bevolking in hun strijd voor de oprichting van een eigen onafhankelijke en soevereine staat op Palestijns grondgebied.
  7. De concrete ervaringen van de strijd in verschillende landen en regio's kwamen naar voren in de diverse verklaringen waarin werd bevestigd dat de arbeiders en de bevolkingen zich niet bij de feiten neerleggen en dat zelfs onder de huidige omstandigheden vooruitgang te boeken is op het gebied van de vrijheid, de soevereiniteit en de sociale vooruitgang.

    De ontwikkeling van de anti-imperialistische strijd van de bevolkingen van Latijns-Amerika die over het continent raast en de processen van soevereiniteit en solidaire samenwerking die daar plaatsvinden werden verwelkomd. Ook werd solidariteit uitgesproken met socialistisch Cuba - waarbij opnieuw werd opgeroepen tot beëindiging van de misdadige Amerikaanse blokkade - met de bevolking van Venezuela en haar Bolivariaanse revolutie, met de Boliviaanse bevolking en met alle andere bevolkingen van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

  8. Het belang van en de noodzaak tot het socialisme werd unaniem bevestigd. De uitwisseling van ideeën toonde het onvermogen van het kapitalisme aan om oplossingen te bieden voor de dringende problemen van de arbeiders en de bevolkingen, en voor de bedreigingen waarmee het kapitalisme de toekomst van onze planeet in gevaar brengt. Het socialisme treedt steeds nadrukkelijker op de voorgrond als alternatief voor het kapitalisme en als noodzakelijke voorwaarde voor het voortbestaan van de mensheid.
  9. De partijen benadrukten dat het in de huidige internationale situatie van het allergrootste belang is om de samenwerking tussen alle progressieve en anti-imperialistische krachten te versterken en in het bijzonder die tussen alle communistische- en arbeiderspartijen ter wereld. Met het oog hierop werd de organisatie van bijeenkomsten zoals deze van groot belang geacht als arena voor de uitwisseling van informatie, ervaringen en zienswijzen en voor de geboden mogelijkheid tot het formuleren van gezamenlijke standpunten en initiatieven. Ook werd het belang aangegeven van het vervolg van deze vergaderingen.

Er werd een groot aantal voorstellen gedaan op gebieden die moeten leiden tot acties en initiatieven om de solidariteit tussen de communistische- en arbeiderspartijen en die van andere progressieve en revolutionaire krachtente vergroten en te komen tot meer gezamenlijke activiteiten. Het betreft hier initiatieven en acties:

Het belang van de ideeënstrijd in ons tijdperk werd onderstreept. De deelnemers benadrukten het belang van de viering van de 90e verjaardag van de Oktoberrevolutie die met vele initiatieven gepaard zal gaan. Ze gaven hun steun aan een voorstel tot een internationaal evenement in de Russische Federatie.

De Portugese Communistische Partij liet weten het initiatief te nemen tot nog een internationale bijeenkomst, op Europees niveau, naar aanleiding van het Portugese voorzitterschap van de Europese Unie in de tweede helft van 2007.

Over de data, de plaats van samenkomst en het thema van de Internationale Vergadering 2007 zal worden besloten door de Werkgroep van Communistische- en Arbeiderspartijen. De vergadering hiervan zal binnenkort plaatsvinden en aangekondigd worden in een persbericht.

Tijdens de afgelopen bijeenkomst is er een oproep aangenomen, 'tegen het militarisme en de oorlog, voor vrijheid, democratie, vrede en sociale vooruitgang', evenals een motie 'van solidariteit met Latijns-Amerika en Cuba.'

Deelnemende partijen: communistische- en arbeiderspartijen uit Algerije, Argentinië, Australië, Bahrein, België, Bolivia, Bosnië & Herzegovina, Brazilië, Groot-Brittannië, Canada, Chili, China (waarnemer), Colombia, Cuba, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Macedonië, Georgië, Duitsland, Griekenland, Hongarije, India, Irak, Iran, Ierland, Laos, Letland, Libanon, Luxemburg, Malta, Mexico, Nederland (NCPN/Wil van der Klift), Noorwegen, Peru, Portugal, Servië, Slowakije, Zuid-Afrika, Spanje, Soedan, Syrië, Turkije, Oekraïne, Verenigde Staten en Vietnam.