Gemeentelijke herindeling in Oost-Groningen

Jan Ilsink

De burgemeester van Reiderland heeft nooit willen inburgeren in de gemeente. Hij weigerde met zijn gezin naar Reiderland te verhuizen. Alleen doordeweeks was hij in de gemeente aanwezig. Het weekend, soms verlengd, verdween hij weer naar zijn gezin in Weesp. De burgemeester is samen met zijn collega van Winschoten en Scheemda en het provinciebestuur van Groningen een grote voorstander van samenvoeging van de gemeenten Reiderland, Winschoten en Scheemda.

Tijdens de Algemene Beschouwingen in de gemeenteraad maakte Hans Heres, fractievoorzitter van de NCPN in Reiderland, de opmerking dat als de klus van gemeentelijke herindeling geklaard zal zijn, de burgemeester terug naar het 'Westen' gaat. Dan waarschijnlijk profiterend van een soepele pensioenregeling. Hans wist niet hoe gelijk hij had. Nog dezelfde week maakte de burgemeester bekend dat hij Reiderland verlaat. Weliswaar nog niet met vervroegd pensioen, maar omdat hij de burgemeesterspost van Weesp heeft aanvaard. Burgemeester Horseling heeft eieren voor zijn geld gekozen. Nu wordt Reiderland waarschijnlijk opgescheept met een tijdelijke burgemeester, die tot taak krijgt de gemeente, zonder averij, binnen de nieuwe gemeente Groot Winschoten te loodsen.

De NCPN is een verklaard tegenstander van een gemeentelijke herindeling in Oost-Groningen. Na samenvoeging van de voormalige gemeenten Beerta, Finsterwolde en Nieuweschans bleek al dat de voorzieningen voor de bevolking in die gemeenten in kwaliteit en omvang werden verminderd. Bovendien kwam het politieke bestuur verder van de burger af te staan. De NCPN vreest dat deze verslechtering bij een 'Groot Winschoten' zal worden doorgezet. Zoals bekend is bij de laatste verkiezingen de invloed van de NCPN in de raad verkleind. De partij is ook niet meer in het college van B&W vertegenwoordigd. Blijkbaar zag het college van G.S. van Groningen in de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen een kans om een wens van drie burgemeesters in Oost-Groningen in te willigen. Binnen twee weken kwamen zij met het voorstel tot herindeling van deze drie gemeenten. Hierin hadden gemeenten de keus of zij zelf met het voorstel zouden komen of dat aan de provincie overlieten. Deze gang van zaken is in strijd met eerdere verklaringen van provincie en rijk om niet aan een herindeling mee te werken als het initiatief van de gemeente zou komen. Deze manipulatie van bovenaf wordt nog schrijnender als zij wordt geplaatst tegenover de onwil van burgemeester Horseling om mee te werken aan een referendumverordening in de gemeente. Met zo'n verordening zou de bevolking zich uit kunnen spreken over een mogelijke herindeling en dat zag de burgemeester, die nu dus naar Weesp gaat, niet zitten.

De NCPN blijft in Reiderland echter strijden voor de belangen van de bevolking. En soms met succes. Zo werden de plannen van een supermarktketen om zich te verplaatsen uit de dorpskern van Beerta richting 'Blauwe Stad' voorlopig verhinderd. De supermarkt onderzoekt nu een locatie binnen de dorpskern van Beerta waar ook uitbreidingsmogelijkheden zijn. Verder heeft het college haar tegenwerking, om in een oud, verwaarloosd bedrijfspand bij Nieuweschans een 'exotische markt' te vestigen, moeten opgeven. De markt zal enkele arbeidsplaatsen opleveren en publiek uit de regio naar Nieuweschans lokken. De NCPN heeft er bovendien voor gezorgd dat in de 'exotische markt' geen detailhandel voor dagelijkse boodschappen mag worden gevestigd. De 'markt' vormt dus geen bedreiging voor de plaatselijke middenstand. Integendeel, door het aantrekken van publiek uit de regio zal die waarschijnlijk steun ondervinden van die nieuwe activiteit.

Zo kan ook in kleine, weinig opvallende zaken het belang van de bevolking worden gediend.