NCPN-Twente solidair met acties thuiszorg


Actievoerende thuiszorgmedewerkers uiten hun woede over de marktwerking en onzekerheid.  

Marco Hanekamp

Op maandagavond 20 november is er voor het gemeentehuis van Oldenzaal actie gevoerd tegen de effecten van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Veel medewerkers van de instelling voor thuiszorg 'CarintReggeland' zijn bang dat hun positie zal verslechteren, evenals die van hun cliƫnten, als de WMO eenmaal is ingevoerd. Door de aanbestedingsprocedure dreigen thuiszorginstellingen duizenden cliƫnten aan hun concurrenten te verliezen.

Een paar honderd boze personeelsleden van de thuiszorg deden mee aan de actie voor en in het Oldenzaalse gemeentehuis. Met spandoeken, veel geluid en licht, maakten de actievoerders duidelijk dat ze het er niet bij willen laten zitten. Jan Kramer (bestuur ABVAKABO) liet ondermeer weten dat de actiebereidheid zo groot is, dat eerder wilde acties moesten worden voorkomen.

De afdeling Twente van de NCPN betoogde in een pamflet haar solidariteit met de acties in de thuiszorg. Dezelfde avond is ook een petitie aangeboden aan het gemeentebestuur van Oldenzaal, waarin onder andere wordt weergegeven dat de thuiszorg geen handelswaar is. De actievoerders willen dat werknemers met behoud van arbeidsvoorwaarden kunnen overstappen naar een andere thuiszorginstelling.

Ook in andere gemeentes wordt actie gevoerd tegen de marktwerking en de onzekerheid in de thuiszorg.