Economie van Venezuela groeide met 10,2 procent in derde trimester


De bevolking van Venezuela bouwt aan een socialere toekomst onder de bezielende leiding van haar eigen president. Er bestaat een wederzijds respect tussen bevolking en leiding.  


 

Steven Mather

De economie van Venezuela groeide met 10,2 procent in het derde trimester van dit jaar, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De drijvende kracht achter de groei is de niet-oliesector van de economie, maakte de Venezolaanse Centrale Bank bekend. De algemene groei in de oliesector daalde juist.

De groei van de openbare oliesector bedroeg 0,9 procent, terwijl de particuliere oliesector met 11,2 procent daalde. Dit was gedeeltelijk toe te schrijven aan onderhoudsactiviteiten, maar de privébedrijven schrijven de onderbreking toe aan de nieuwe onderhandelingen over hun contracten begin dit jaar. Het gecombineerde groeicijfer voor de oliesector was 1,8 procent lager dan vorig jaar.

Tegengesteld aan het beeld dat bestaat van de Venezolaanse regering en zijn president, overschaduwde de totale groei in de privésector het cijfer van de publieke sector. De particuliere sector groeide met 12,3 procent, terwijl de publieke sector slechts met 2,7 procent groeide. De investeringen door de private sector in activiteiten met een hoge toegevoegde waarde in het productieproces was 11 procent, een groot percentage van de groei in de particuliere sector. De overheidsuitgaven in de bouwhandel gingen 35 procent omhoog vergeleken met de vorige jaarcijfers.

In feite zorgden de communicatie, de kleinhandel, de bouw, en de verwerkende industrie alle voor dubbelcijferige groeicijfers. De bank zei dat dit was toe te schrijven aan het voortdurende hoge niveau van de liquiditeit in de economie. Deze cijfers tonen aan dat de bank het groeicijfer voor dit jaar van 9 procent kan hebben onderschat.

Bron: Venezuelanalysis http://www.venezuelanalysis.com/news.php?newsno=2140, 17-11-2006, vert. wvdk.