VS 'negatieve kracht bij handhaving Wereldvrede' volgens 90% Grieken

Volgens peiling gaat Anti-Amerikaans sentiment scherp omhoog

Redactie buitenland

Het anti-Amerikaanse gevoel, dat in Griekenland wortel heeft geschoten sinds Washington de militaire dictatuur aldaar, bijna 40 jaar geleden, steunde, is de afgelopen twee jaar scherp toegenomen, toonde een internationaal onderzoek.

Het onderzoek uitgevoerd door TNS ICAP samen met Gallup International Association in 63 landen van vijf continenten toonde Griekenland, lid van de NAVO en de Europese Unie, als het meest anti-Amerikaanse land. Volgens het onderzoek beschouwen bijna 9 van de 10 Grieken de Verenigde Staten als een negatieve kracht bij het handhaven van de wereldvrede, een stijging van meer dan 7 procent ten opzichte van 2004. Ook gelooft 76 procent, een stijging van 8 procent, dat het land geen positieve bijdrage levert aan de oorlog tegen het terrorisme.

"De meerderheid van de Grieken gelooft dat de rol van de Verenigde Staten negatief is in alle gepeilde kwesties", zei TNS ICAP in een verklaring. De studie toonde dat 80 procent van de Grieken gelooft dat de Verenigde Staten weinig doen tegen de armoede in de wereld, terwijl 78 procent denkt dat Washington een negatieve factor is in het beschermen van het milieu.

Bron: Reuters, 16-11-2006, http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/L16822173.htm, vert. wvdk.