Filippijnen Actueel


Australische vakbondsleden demonstreren op 16 november jl. in Sydney ter ondersteuning van de Filippijnse werkers: tegen repressie, armoede en politieke moorden.  


Foto's van de martelaren van de 'Hacienda Luisita', voor de ingang van Poort 1, terwijl soldaten en bewakers mensen beletten om de slachting van twee jaar geleden te herdenken. (Foto Dabet CastaƱeda)  


 

De strijd om land en gerechtigheid gaat door

De suikerfabriek op Hacienda Luisita heeft de poorten heropend. De eerste nieuwe suikerrietoogst wordt reeds verwerkt. De overheid is haar belofte voor verdeling van de plantage onder de arbeiders nog steeds niet nagekomen. De arbeiders zetten echter hun strijd voort voor land en gerechtigheid voor allen die in de strijd zijn gevallen.

Landarbeiders en landheren noemen landhervorming een mislukking

Pachters en landheren zijn het niet vaak met elkaar eens. In Regio 6 op de Filippijnen zijn ze het er echter over eens dat het overheidsprogramma voor landhervorming om verschillende redenen heeft gefaald. Beide groepen eisen een herziening van de landhervormingswet.

Studenten protesteren tegen verhoging inschrijvingsgeld

Op 23 en 24 november hebben studenten van verschillende universiteiten in Manilla demonstraties gehouden tegen de geplande verhoging van het inschrijvingsgeld en voor de terugbetaling van verhogingen van de afgelopen jaren. Ondanks de vele verhogingen is het onderwijs op de betreffende universiteiten alleen maar verslechterd.

Wantrouwen tegenover president Arroyo gestegen naar 50 procent

Uit een recent onderzoek op de Filippijnen blijkt dat 50 procent van de bevolking geen vertrouwen meer zegt te hebben in president Arroyo. Het hoogst is dit in Manilla met 56 procent. Onder hooggeplaatste ambtenaren scoort Arroyo ook slecht, 48 procent van deze groep heeft geen vertrouwen meer in de president.

Protesten tegen mensenrechtenschendingen blijven aanhouden

De internationale protesten tegen de moorden op politieke en mensenrechtenactivisten blijven doorgaan. Door de aanhoudende druk lijkt er een kleine kentering te komen in het aantal moorden, maar er zijn nog verschillende moorden gepleegd in de afgelopen weken. Tevens is er nog steeds geen grondig onderzoek gestart naar de daders van deze moorden.

Bron: Filippijnengroepen Belgiƫ, 30-11-2006.