Verklaring

Al lange tijd achter de schermen, de laatste tijd steeds openlijker, wordt er aangestuurd op samenvoeging van gemeenten. Dat geldt met name ook voor de Zuidwesthoek van Fryslân!

Meerdere in de pers verschenen uitlatingen wonden er geen doekjes om: een ontwikkeling naar grote, uitgestrekte gemeenten zou onontkoombaar zijn. Uit alle ons bekende perspublicaties kunnen wij maar één conclusie trekken: de voorstanders van en lobbyisten voor herindeling van gemeenten zouden het liefst een fusie zien van acht (!) gemeenten, de héle Zuidwesthoek!

Geen enkele gemeenteraad - de vertegenwoordiging van het volk! - heeft daar een officieel standpunt over ingenomen! Maar het gelobby en geduw gaat gewoon door! Naar de mening van de bevolking is nooit gevraagd, en dat - let wel - nog geen jaar na de gemeenteraadsverkiezingen!

Durf dat maar eens democratie te noemen!

Een fusie van de Zuidwesthoekgemeenten, en dat is waar men naar streeft, zal betekenen:

  • Een oppervlakte van bijna 1300 vierkante kilometer!
  • Een groot gebied met zo'n 150 kernen (steden, dorpen, dorpjes, buurtschappen)!
  • Eén gemeentehuis, voor veel mensen niet of zeer moeilijk bereikbaar, en dat met een steeds maar inkrimpend openbaar vervoer!
  • Het aantal volksvertegenwoordigers (raadsleden) zal teruglopen van 128 naar 39, zodat veel kleine gemeenschappen zich niet meer vertegenwoordigd weten!
  • De voorzieningen komen zeer ver van de bevolking af te liggen!

Een dergelijke fusie, maar ook een minder grootschalige, betekent:

* de doodsteek voor de dorpsgemeenschappen, voor de dienstverlening aan de bevolking en voor de vertegenwoordigende democratie!

Hoe moeten de belangen van de bevolking, vooral van de kleine mensengemeenschappen met soms heel eigen tradities en geschiedenis, dan behartigd worden?

Druk vanuit Europa, tegen wiens grondwet de bevolking nog maar kortgeleden 'nee' heeft gezegd. Druk vanuit Den Haag en de grote kapitaalkrachtige bedrijven, die azen op het overnemen van de ontstane grote regionale gefuseerde gemeentelijke bedrijven, zoals huisvuilophaaldiensten, ict-organisaties en op den duur misschien ook sociale diensten en openbaar onderwijs. Want privatiseren is nog altijd in de politieke mode!

Wilt u dat uw huidige en toekomstige belangen verkwanseld worden door degenen die aan de borreltafels hun plannen uitbroeden?

Wilt u dat de voorzieningen, die nu al onder zware druk staan, nog verder afnemen en nog verder van u af komen te staan?

Wilt u een toestand waarin volksvertegenwoordigers niet meer te bereiken zijn? Wilt u de vertegenwoordigende democratie laten verkwanselen, zodat het gevoel dat stemmen weinig zin meer heeft, wordt versterkt en aangemoedigd?

Wilt u dat niet, kom dan in verzet! Verenigt u!
Laat ook uw stem, uw mening horen!
Laat niet over u, zonder u, beslissen!
LAAT ZE NIET ZOMAAR HUN GANG GAAN!!!!

NCPN-afdeling Lemsterland
Polderdijk 36
8531 EZ Lemmer
(0514)565001

PERSBERICHT: Toekomst Zuidwesthoek van Fryslân.

Geachte redactie

De NCPN-afdeling Lemsterland maakt zich grote zorgen om de toekomst van de inwoners van de Zuidwesthoek van Fryslân.

Het steeds maar weer in het nieuws brengen van verschillende uitspraken over samenwerking, herindeling en fusies van gemeenten heeft tot doel om de bestuurlijke eenheid (fusie) van alle acht zwh-gemeenten mogelijk te maken.

De gevolgen van zo'n fusie, echter ook van minder grootschalige fusies, zouden zeer slecht uitpakken voor het grootste deel van de bevolking.

De NCPN-Lemsterland is van mening dat de druk om tot bestuurlijke samenwerking (fusie) te komen vooral politiek-economische doelen dient, aansluitend bij ontwikkelingen die al gaande zijn en waar al veel mensen de negatieve gevolgen van ondervinden: terugtredende overheid, verdere verruiming van mogelijkheden van privatisering van overheidsinstanties.

Naar de mening van de NCPN-afdeling Lemsterland zullen vooral ook de gevolgen voor de volksvertegenwoordigende democratie ernstig zijn.

Bijgaand pamflet/verklaring moge een en ander duidelijk maken.

Met vriendelijk verzoek hieraan aandacht te besteden.

Namens NCPN-afdeling Lemsterland,

S. Barelds Polderdijk 36
8531 EZ Lemmer
Tel. (0514)565001
R. Visser
Tel. (0514)562563

Lemmer, 28 november 2006.