Verklaring over de NAVO-top in Riga, uitgegeven door communistische- en arbeiderspartijen in de NAVO-lidstaten


De NAVO is een pact van agressors! Stop de NAVO!  

De NAVO-top in Riga van 29 november 2006 betekent een verdere stap in de versterking van de NAVO als wereldwijde politieman en van haar vitale rol in het bevorderen van het reactionaire beleid van het grootkapitaal, het plunderen van grondstoffen en energiebronnen, het bezetten en destabiliseren van soevereine staten, het met voeten treden van democratische rechten en vrijheden, in het ondersteunen van reactionaire krachten en het belasteren van de bevolkingen die in verzet komen.

Met haar keuze voor Riga beloont de NAVO opnieuw de meest reactionaire, revanchistische, anticommunistische en chauvinistische krachten. Het is een beloning voor al diegenen die de geschiedenis van de overwinning op het fascisme en van de strijd van de bevolkingen voor democratie en sociale rechten voor iedereen willen negeren, verdraaien of herschrijven.

De misdaden van de bezettingsmachten in Irak, Afghanistan, op de Balkan staan tijdens de top in Riga niet op de agenda, evenmin als de genocide die het Israëlische leger begaat tegen de Palestijnse en Libanese bevolking. Ook wordt er niet gesproken over de agressie en de dreigementen die voortkwamen uit eerdere NAVO-bijeenkomsten in Praag en Istanboel, over het plan voor de 'democratisering van het Grotere Midden-Oosten', over Guantánamo, de illegale detentiecentra en de CIA-vluchten.

De krijgsheren van de NAVO laten zich niets gelegen liggen aan het massale verzet van de Oekraïense bevolking tegen NAVO-oefeningen in haar land en de wil van miljoenen in het Midden-Oosten, Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en in alle andere delen van de wereld.

Integendeel, de staatshoofden beraden zich erover hoe ze de militaire uitgaven nog kunnen opschroeven, hoe ze de troepenmacht van 50.000 man die op drie continenten actief zijn nog kunnen uitbreiden en hoe ze Australië, Japan, Zuid-Korea en andere landen nog nauwer bij de NAVO-operaties kunnen betrekken.

Maatregelen worden besproken die de nationale soevereiniteit en de parlementaire controle verder moeten ondermijnen en voorstellen die het verzet vanuit de bevolking tegen militaire imperialistische interventies in het buitenland moeten tegengaan.

Ook op de agenda staan plannen voor het toekomstig lidmaatschap van Kroatië, Albanië en Macedonië en voor een toekomstige uitbreiding naar Georgië en Oekraïne.

Wij doen een beroep op alle vredelievende krachten, op alle vredesbewegingen en anti-imperialistische groeperingen om het groeiend verzet tegen de imperialistische interventies, militarisme en oorlog nog heviger op te voeren.

Wij eisen een onmiddellijke beëindiging van de bezetting in Irak en Afghanistan en een einde aan de aanvallen op de Palestijnse bevolking; de totale nucleaire ontwapening en het sluiten van buitenlandse militaire bases; de ontmanteling van de NAVO en andere agressieve militaire samenwerkingsverbanden. Wij eisen banen, onderwijs, gezondheidszorg en cultuur; geen wapenwedloop.

Op 28 november 2006 hadden de volgende partijen ondertekend:

Partij van de Arbeid België, Nieuwe Communistische Partij Groot-Brittannië, Partij van Bulgaarse Communisten (Georgi Dimitrof), Communistische Partij van Bohemen en Moravië, Communistische Partij in Denemarken, Communistische Partij Griekenland, Duitse Communistische Partij, Hongaarse Communistische Arbeiderspartij, Socialistische Partij Letland, Socialistische Partij Litouwen, Communistische Partij van Luxemburg, Nieuwe Communistische Partij Nederland, Communistische Partij Polen, Portugese Communistische Partij, Socialistische Alliantie Roemenië, Communistische Partij Roemenië, Communistische Partij Spanje, Communistische Partij Zweden, Communistische Partij Turkije, Arbeiderspartij Turkije, Communistische Partij Verenigde Staten.